Molenzorg
Wachtebeke, Oost-Vlaanderen
<p>Van Holles molen</p>
Sinds 2002 opgeslagen te Wachtebeke. Hier de kap. Foto Maarten Osstyn, Adegem, 26.09.2009
Naam

Van Holles molen

Ligging Puyenbrug 5
9185 Wachtebeke

Provinciaal Molencentrum Mola


toon op kaart
Geo positie 51.144348, 3.863833
Eigenaar Provincie Oost-Vlaanderen
Gebouwd 1976 / na 2013
Type Staakmolen met open voet
Functie Korenmolen
Kenmerken Kleine maalvaardige staakmolen
Gevlucht/Rad Gelaste roeden
Inrichting Eén steenkoppel
Toestand Thans gedemonteerd, wordt heropgebouwd
Bescherming ---,
Niet beschermd
Molenaar Geen
Openingstijden Op aanvraag

Beschrijving / geschiedenis

In het MOLA, het provinciaal molencentrum in Wachtebeke, liggen verschillende molenonderdelen en ook gedemonteerde kleine windmolens. Het ligt al de bedoeling in de toekomst deze molens te herbouwen in het domein Puyenbroek. De uitvoering van deze plannen is over meerdere jaren gespreid. De onderdelen liggen opgeslagen in de loods (werkplaats), de serres aan de commanderie en gewoon op verschillende plaatsen aan de commanderie en op het domein.

In 1976 richtte Gerard Van Holle (vader van molenaar Johan Van Holle te Ertvelde) een kleine maalvaardige staakmolen op bij zijn woning in de Hollekensstraat te Assenede. In augustus 2002 werd het molentje gesloopt en overgebracht naar het Provinciaal Molencentrum (Mola) te Wachtebeke.

Het natuurgetrouw schaalmodel is een staakmolen met open voet, voorzien van stalen gelaste roeden en bezit één steenkoppel. Pas vanaf 2013 wordt een heroprichting voorzien, al meer dan een decennium na de overbrenging.

Lieven DENEWET

Verslag van een plaatsbezoek in het Mola, voorjaar 2010 (Maarten Osstyn)

De heroprichting gebeurt grotendeels door Vincent Focketeyn en Guy Suy.
Het skelet van de molenkast staat in de loods. Guy Suy beslaat thans de windweeg met beplanking. De molen bestaat uit een volledige zolder en een halfzolder waarop een koppel stenen lag. Aan de commanderie ligt de kap opgeslagen. Hij is overdekt met twee golfplaten. In deze kap zien we nog de metalen bovenas met zijn dito askop en het houten bovenwiel. Rond dit bovenwiel is een metalen vangband gespannen.  Boven de bovenas is nog een extra asje gemaakt. Via een transportband met twee houten wielen werd deze in werking gezet.
Naast deze kast zien we de houten voet staan: een houten staak, kruisplaten en banden. Deze zijn overdekt om ze tegen water te beschermen.
In de serre zien we de gedemonteerde trap liggen. De treden zijn wel verwijderd. De staart staat ernaast. In de serre staan ook de gelaste roeden (nagebouwd in hout) en het houten hekwerk. De roeden zijn doorgezaagd, maar het oorspronkelijke hekwerk is nog aanwezig. Voor een kleine staakmolen is dit hekwerk nog redelijk zwaar.
Ook zien we de schoren, de begijntjes en het kruiwiel liggen. Dit kruiwiel bestaat uit vier armen en is groen en rood gekleurd.  

<p>Van Holles molen</p>

Foto Marnix Bogaert, Marke, 07.06.2003

<p>Van Holles molen</p>

Foto Marnix Bogaert, 07.06.2003

<p>Van Holles molen</p>

Foto Marnix Bogaert, 07.06.2003

<p>Van Holles molen</p>

Foto Marnix Bogaert, 07.06.2003

<p>Van Holles molen</p>

Op de oorspronkelijke standplaats te Assenede. Foto: Cyriel Denewet, 1976

Literatuur

Paul Bauters, "Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen", Gent, Provinciebestuur, 1985;
Paul Bauters, "Oostvlaams molenbestand 1986", Gent, 1986 (Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen. Bijdragen, nieuwe reeks, 25).


Laatst bijgewerkt: dinsdag 8 september 2015
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens