Molenzorg
Kasterlee, Antwerpen
<p>De Watermolen<br />Molen van Brustele<br />Molen van Houtem<br />Bruitse Molen</p>
Foto: Harmannus Noot
Naam

De Watermolen
Molen van Brustele
Molen van Houtem
Bruitse Molen

Ligging Houtum 61
2460 Kasterlee

kadasterperceel D232 (graanmolen)
D 236 (volmolen)


toon op kaart
Geo positie 51.228668, 4.976699
Eigenaar Familie Biermans
Gebouwd 1259 / 1593 / 1921
Type Onderslag watermolen
Functie Korenmolen
Kenmerken Vroeger een dubbelmolen, nu enkel nog het gebouw van de korenmolen.
Gevlucht/Rad Metalen onderslagrad met houten schoepen
Inrichting Nog aanwezig
Toestand Gebouw gerenoveerd tot hotel-restaurant
Bescherming ---,
Niet beschermd, wel op vastgestelde lijst bouwkundig erfgoed
Molenaar Geen
Openingstijden Als hotel-restaurant, tel. +32 (0) 14 852 374, fax. +32 (0) 14 852 370, e-mail: info@watermolen.be. Gesloten eerste 2 weken januari en laatste 2 weken augustus.
Internet bron

De Watermolen
Molen van Brustele
Molen van Houtem
Bruitse Molen

Beschrijving / geschiedenis

De watermolen is gelegen op de Kleine Nete, ter plaatse Houtum. De molen werd voor het eerst vermeld in een oorkonde van 7 mei 1248. De houten watermolen werd in 1583 tijdens de godsdienstoorlog in brand gestoken. Tien jaar later werd hij in steen herbouwd. In de 17e eeuw verrees naast de graanmolen, ook een vol- en oliemolen.

Kadasterbeschrijvingen:
- 1815: Moulins à eau. Ils appartiennent tous à sieur Derkinderen. Ils n 'ont qu'un tournant. Un moulin à farine est situé sur la petite Nethe et désigné au plan par le n° 232 de la S(ecti)on D. Il est en mauvais état et ne peut être en activité que pendant six ou sept mois de l'année à cause du manque d'eau. Par ces motifs et en prenant pour point de comparaison les deux moulins à vent prérappelés, nous avons évalué son revenu brut à fr. 321. Le tiers déduit pour entretien etc., reste net F. 208. Il existe dans cette commune deux moulins à foulon, lesquels se trouvent situés sur la petite Nèthe et désignés dans la S(ecti)on D parcelles n° 236 et 240. Toutes les informations que nous avons prises sur la valeur vénable et locative de ces propriétés ont donné pour résultat que le revenu brut de chacun de ces moulins dévait être porté à fr. 111. Déduisant le tiers, il reste net fr. 74. Un moulin à huile est situé sur le ruisseau dit le Wamp et compris dans la S(ecti)on C sous le n° 543. Son service est interrompu pendant six ou sept mois de l'année, à cause de manque d'eau. Il résulte de tout ce que nous avons pu receuillir sur la valeur productive de cette usine, que son revenu brut doit être évalué à fr. 150, et déduisant le tiers net à fr. 100."
- ca. 1830: (korenmolen) "bevind zich in een houten gebouw wezende tamelijk geryfelijk en in goeden staet op een arm van de rivier den Neeth. Deselve heeft eenen ommegang en twee paar steenen welke niet gelijktijdig gebruikt worden. Er is somtijds gebrek aan water. Hij is met een volmolen en andereeigendommen verhuurd aan Corneel Biermans, molenaar te Casterlé); (volmolen) is ingeright in een slecht maar tamelijk ruim houten gebouw op een arm van de rivier den Neeth. Heeeft eenen omgang en twee h amers en bijwijlen gebrek aan water. Dezelve is met den graenwatermolen en andere eigendommen verhuurd aan Corneel Biermans, molenaar te Casterlé.

 Eigenaars na 1815:
- 1815,  eigenaar: De Kinderen-Biermans Joannes;
- voor 1834, eigenaar: De Kinderen-Biermans Joannes, de weduwe en kinderen (kinderen: a) De Kinderen Henri, molenaar, b) De Kinderen Joseph, molenaar, c) De Kinderen Jean Joseph, molenaar te Dessel en e) De Kinderen Dorothée, meid te Lier; huurder-molenaar is Biermans Corneel.
- 26.03.1835, verkoop:  Van der Beken-Pasteel Pierre Joseph François Jean, eigenaar te Turnhout-Korsendonk (notris Caeijmaex)
- 25.05.1841, verkoop: Derkinderen-Jacobs Henri, molenaar te Kasterlee (notaris Donnez)
- 15.02.1864, verkoop: Biermans-Meeussen François Joseph, molenaar te Kasterlee (notaris Donnez)
- 28.03.1907, erfenis: de kinderen (overlijden van vrouw Meeussen)
- 14.05.1925, deling: Biermans-Verachtert Julianus Franciscus, molenaar te Kasterlee (notaris Jansen)
- 15.11.1939, erfenis: de weduwe en kinderen (overijden van Julianus Biermans)
- 12.04.1957, deling: De Smedt-Biermans Alfons Clement, bediende te Kasterlee (notaris Van der Gracht)
- 2014, eigenaar: familie Biermans

Sinds 1864 is de molen eigendom van de familie Biermans.

In 1921/23 werd het houten gebouw van de vroegere volmolen in steen herbouwd en ingericht als korenmolen: terwijl het houten gebouw van de vroegere korenmolen in 1926 werd gesloopt.
Het metalen onderslagrad met houten schoepen is overdekt opgesteld.
Momenteel is de molen in gebruik als hotel-restaurant. De maalinstallatie is nog aanwezig.
Inmiddels is het stuwrecht verkocht en is het indrukwekkende sluiswerk stroomopwaarts helaas ook verdwenen.
In 2008 werd bij de Watermolen een vistrap aangelegd.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

<p>De Watermolen<br />Molen van Brustele<br />Molen van Houtem<br />Bruitse Molen</p>

Voorzijde molen. Foto: Harmannus Noot

<p>De Watermolen<br />Molen van Brustele<br />Molen van Houtem<br />Bruitse Molen</p>

Foto: Stan Verelst, Edegem, 17.09.2009

<p>De Watermolen<br />Molen van Brustele<br />Molen van Houtem<br />Bruitse Molen</p>

Het waterrad (Foto: H. Noot)

<p>De Watermolen<br />Molen van Brustele<br />Molen van Houtem<br />Bruitse Molen</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>De Watermolen<br />Molen van Brustele<br />Molen van Houtem<br />Bruitse Molen</p>

Prentkaart Nels. Verzameling Ons Molenheem

Bijlagen

Intekendatum: 19.04.2007, 10 u.
Molen: Kasterlee (Antw.), De Watermolen, Molen van Houtem - watermolen met metalen onderslagrad met houten schoepen
Bouwheer: Provincie Antwerpen
Opdracht: Aanstellen studiebureau voor de opmaak van  een  ontwerp voor de aanleg van 2 vispassages op het Loeijens Neetje te Kasterlee / Retie.
Plaats aanbesteding: Provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

Ludo Coenen, "Vistrap achter de watermolen in Kasterlee", in: Thals FM, 20.02.2008
De Vlaamse overheid heeft bij hoogdringendheid een onteigening opgelegd voor een perceel naast de Kleine Nete in Kasterlee. Dat perceel ligt achter de watermolen.
Bedoeling is dat er een vistrap wordt aangelegd op de Kleine Nete achter hotel-restaurant De Watermolen.
Door de vistrap kunnen vissen toch de dam achter de watermolen omzeilen.
Eerder stelde de Vlaamse overheid al dat er vistrappen komen op de Aa in Tielen (Kasterlee) en de Kleine Nete in Grobbendonk.

Persbericht. PSL, "De Watermolen verwacht vol restaurant", in: Het Nieuwsblad, 14.12.2007.
Kasterlee - Toon Biermans van restaurant de Watermolen in Kasterlee merkt dat zijn zaak minder snel volgeboekt geraakt dan andere jaren het geval is. 'Maar ik ben er zeker van dat het hier tijdens de feestdagen vol zal zitten. Het is gewoon een tendens die al jaren aan de gang is. Vroeger wisten de mensen al twee maanden op voorhand wat ze waar gingen doen tijdens de feestdagen. Nu gebeurt alles meer last-minute. Alleen de oudere gasten leggen al heel lang op voorhand een tafel vast.'
'Ik merk dat mensen jonger dan 55 alles meer op zich af laten komen en pas laat beslissen. Vaak weten ze wel dat ze gaan uiteten, alleen hebben ze nog niet gekozen in welk restaurant.'
Dat de Watermolen naast een restaurant ook een hotel is, komt sommige gasten natuurlijk goed uit. 'Niemand neemt nog risico's. Restaurantgasten die overmatig drinken en daarna nog achter het stuur kruipen, zien we steeds minder. Ze boeken op voorhand een overnachting, bestellen een taxi of stellen gewoon een bob aan.' Biermans denkt dat de echte problemen zich veeleer stellen bij feestzalen, waar na het diner vaak nog uitgebreid het nieuwe jaar wordt gevierd. 'Daar krijgen de mensen al sneller zin in een sigaret vermoed ik. Als hen dat verboden wordt, blijven ze weg.' (psl)

3. HO, "Overheid legt vistrap achter Watermolen", in: De Gazet van Antwerpen, 20.02.2008.
De Vlaamse overheid wil binnenkort een vistrap aanleggen op de Kleine Nete achter hotel-restaurant De Watermolen in Kasterlee. Die moet de vissen in de rivier in de mogelijkheid stellen om het dammetje te passeren.
Vlaams milieuminister Hilde Crevits (CD&V) heeft bij ministerieel besluit een onteigening bij hoogdringendheid opgelegd voor een perceel naast de Kleine Nete in Kasterlee. Het gaat om een lapje grond achter het hotel De Watermolen, aan de kant van Hinnekensbergen. Eerdere pogingen om de grond in der minne te verwerven, waren niet gelukt.
Met de verwerving van de grond wil de Vlaamse overheid een vistrap aanleggen op de Kleine Nete. Achter De Watermolen ligt een kleine dam, waardoor vissen er niet langs kunnen. Door de aanleg van een zogenaamde vispassage kunnen de dieren het obstakel passeren. Het stelt vissen ook in staat om zelfs stroomopwaarts het grote hoogteverschil te nemen.
Vlaanderen heeft de aanleg van vistrappen als een prioriteit gesteld. Zo zijn er onder meer in onze regio nog in de maak op de Kleine Nete in Grobbendonk en op de Aa in Tielen (Kasterlee).

Beschrijving door de eigenaar: Rustig gelegen op een eiland in de kleine Nete, badend in luxe.
Alle kamers hebben zicht op het water. De aangelegde tuin leidt u naar een oase van rust en comfort in het hartje van de Kempen.  Diensten: internetaansluiting, restaurant (openbaar), avondeten, lunch, ontbijt
Talen: Duits, Frans, Engels, Nederlands
Buiten: tuin, tuinmeubelen, terras, parking
Binnen: kamers met badkamer, verwarming, vergaderzaal, kamers met televisie
Ligging: buiten het dorp
Voor gehandicapten: aangepaste kamer voor gehandicapten
Bedden: 2 - 36
Kamers: 2-persoonskamer: 18; Badkamer: 18;

Mami, "Dieven viseren hotel-restaurant De Watermolen", Gazet van Antwerpen, 22.02.2010.
Uit het hoofdgebouw van hotelrestaurant De Watermolen is in de nacht van zaterdag op zondag geld verdwenen. Dieven drongen binnen via de bistro. "Daar hebben ze het slot uit de deur gehaald", vertelt medeuitbater Biermans. "Zo raakten ze aan de balie. Die hebben ze leeggemaakt en doorzocht. Ze namen de kassa met wisselgeld en het koffertje met fooigeld van het personeel mee."
Veel tijd hebben de dieven niet gehad, want om 5.02u ging het alarm af. De schade valt al bij al mee. "We hebben geluk dat het brave dieven waren, die het alleen op geld hadden gemunt."
De familiezaak gaat zich wellicht nog extra beveiligen. "Uit elke diefstal leer je iets", besluit meneer Biermans.

Mph, "Watermolen", Het Nieuwsblad, 22.02.2010.
KASTERLEE - Zondagochtend werd een inbraak vastgesteld in het restaurant De Watermolen aan Houtum in Kasterlee. De dieven zijn erin geslaagd een geldsom buit te maken.

"Kunstenaars gezocht voor het vijfde spreukenbeeldje", www.kasterlee.be
We zijn op zoek naar kunstenaars die een ontwerp willen indienen voor het vijfde spreukenbeeldje. Thema voor het beeldje is de legendarische uitroep "Houd hem, houd hem" riep de meulder van (den) Bruistelmolen want Rochus liep al hinkepotend richting Oost 'n e(i)nd. We zoeken kunstenaars die deze spreuk in een figuratief bronzen beeldje van maximum 50 cm kunnen uitbeelden.

Paul Keyenberg, "Kleine Nete werd even te groot. Kajakclub Kasterlee met natte voeten", Het Nieuwsblad, 13.11.2010.
Kasterlee - De Kastelse kajakclub heeft zaterdagnamiddag last gehad van watersnood. De Kleine Nete trad achter de watermolen van Brustele in Houtum buiten de oevers.
De regenval heeft dus ook de kajakclub van Kasterlee parten gespeeld. De leden kwamen naar het lokaal voor het clubkampioenschap maar moesten in de eerste plaats boten uit de hangar halen en water weg'hozen'.
De Kleine Nete was door de regen omgevormd tot een iets grotere Nete met snelstromend water. De bruggen in Houtum, aan de Geelsebaan en Oosteneind bleven niet ver meer boven het sterk wassende waterpeil. Ook de kantine kreeg af te rekenen met waterellende. Volgend jaar wil de 'KKK'  starten met de bouw van een nieuw lokaal aan de andere kant van de baan. De kantine zou extra hoog gebouwd worden... De club organiseerde verleden week nog, samen met de toeristische dienst van Kasterlee en het pompoengenootschap, de derde pompoenregatta. Daarbij werden races gehouden in uitgeholde pompoenen. Toen stond het water in de kom achter de watermolen véél lager!

Maria Raeymaekers, "Het molenaarsgeslacht Raeymaekers in de 19de en 20ste eeuw Dessel, 2009.
Op de watermolen van Kasterlee - Houtum was al een Raeymaekers actief in de late Middeleeuwen. Molens waren toen wonderen van vooruitgang, techniek en handel. Later vinden we stammen Raeymaekers in Retie(2), Dessel(2), Mol, Millegem, Ezaart, Arendonk en Geel. Verder is er de molenaarsfamilie Lavrysen - Raeymaekers die meerdere molens bemaalde in Arendonk, Geel en Eindhout. Ook in andere dorpen waren Raeymaekers actief, bijvoorbeeld op Balense molens.
Molenaars waren toen handelaars, en dorpsnotabelen. Ze beschikten dikwijls over kennis, aanzien en kapitaal. Zo kocht molenaar Frans Van de Vliet en Maria Daems in 1786 voor 44.928 gulden van keizer Jozef II de windmolen van Mol-Achterbos, de watermolen van Mol en de Oude molen van Dessel. Een jaarloon van 100 gulden was toen niet slecht. Van de Vliet was dus een vroeg-kapitalistische ondernemer, vergelijkbaar met Gustaaf Helsen (bouwmaterialen), meer dan honderd jaar later.
Een kleindochter van Frans Van de Vliet huwde met Adriaan Raeymaekers, in Mol gekend als meulder Jaan.
Een zoon van Adriaan was Norbert Raeymaekers, gehuwd met Maria Willems, dochter van een Ezaartse lakenmaker. Norbertus was ook schepen in Mol. Zijn kleinzoon Karel was drukker, uitgever van de Gazet van Moll en later griffier van het Molse vredegerecht.
Bij de Molse Raeymaekersen waren er ook priesters, actief in onderwijs en maatschappij. Zo bijvoorbeeld Gustaaf Raeymakers, aalmoezenier van het gasthuis in Mol, gestorven in 1970.
Met zijn mooie foto’s en bidprentjes is dit boek belangrijk voor de hele streek.

PKK, "Vistrap aan Hinnekensbergen is klaar", Het Nieuwsblad, 15.12.2012.
De vistrap helpt het visbestand op peil te houden of te doen aangroeien. Foto PKK
Kasterlee- Arbeiders van het gespecialiseerde bedrijf Kennes uit Hoogstraten hebben de vistrap op de Kleine Nete, ter hoogte van Hinnekensbergen, afgewerkt.
Zo'n vistrap is een passage waarlangs vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen om te paaien en te rusten. In het kader van de ruilverkavelingen uit de vorige eeuw werden op de Kleine Nete heel wat waterstuwen geplaatst om de stroming van de rechtgetrokken rivieren te beperken. Om het visbestand op peil te houden, moeten de vissen stroomopwaarts kunnen zwemmen, op zoek naar paaiplaatsen. Maar de waterstuwen bleken voor de vissen onoverkomelijke hindernissen. Daarom realiseerden het provinciebestuur en het agentschap voor natuur en bos (ANB) tussen de watermolen van Retie en de stuw in Grobbendonk een hele reeks vistrappen. Aan Hinnekensbergen in Kasterlee, achter de watermolen van Houtum, begonnen arbeiders deze zomer aan de bouw van een korte bekkentrap met twintig opeenvolgende drempels. Vissen kunnen zo van in de kom achter de watermolen van Houtum verder de rivier op zwemmen. Deze vistrap is voorlopig de laatste schakel in de oplossing van ‘vismigratieknelpunten' op de Kleine Nete. Er zouden nu zo'n twintig vissoorten rondzwemmen.

PKK, "Windes uitgezet aan vistrap", 08.02.2013.
Een mandvol windes kreeg de vrijheid aan de vistrap op de Kleine Nete. (foto pkk).
Kasterlee - Sinds de ingebruikname van de vistrap achter de watermolen in Kasterlee kunnen vissen op deze rivier alle kanten uit, van monding naar bron en terug. Gisteren werden er enkele vissen uitgezet.
Vissen bewegen zich zowel stroomaf- als stroomopwaarts, bijvoorbeeld om te paaien. Allerlei obstakels uit de tijd van de ruilverkaveling, zoals watermolens en stuwen, maakten dat tot voor enkele jaren onmogelijk. Daarom werd een reeks zogenaamde vistrappen geïnstalleerd, waarlangs vissen deze knelpunten kunnen omzeilen.
De laatste vistrap in een reeks van vijf is die aan Hinnekensbergen, achter de watermolen van Brustele in Kasterlee. Het is ongetwijfeld een nieuwe toeristische attractie. Zelfs het wandelpad langs de Kleine Nete werd omgeleid om de wandelaars een betere kijk te geven op de vistrap. Aan de stuw achter de watermolen in Kasterlee helpt de nieuwe vistrap de vissen stroomopwaarts een hoogteverschil van twee meter te overbruggen via twintig V-vormige treden. In het midden van elke drempel zit een verticale doorgang zodat de visdoorgang ook bij een lage waterafvoer goed functioneert.
Om de nieuwe vistrap officieel in te huldigen, mocht burgemeester Kennes (CD&V) gisteren een aantal windes (vissen) vrijlaten.

WLT, "Het plekje. Kasterlee - Rondom wijst u de weg in eigen streek. De watermolen van Brustele", Het Nieuwsblad, 05.03.2014.
Foto WLT. Watermolen.
Brustele was gelegen aan het kruispunt van twee oude, grote verkeerswegen: de grote heerbaan Turnhout, Geel, Diest en de oude Herentalse baan. Deze schitterende ligging en de nabijheid van de Kleine Nete maakten deze plek voorbestemd voor een eerste volksnederzetting. De watermolen van Brustele, zoals de molen van Houtum vroeger heette, wordt voor het eerst vermeld in 1248. Driehonderd jaar later zou een Duitse vorst naar hier gekomen zijn om de molen van Brustele als erfdeel der Tempeliers voor zich op te eisen. Na een zware brand in 1583 werd het huidige molenhuis weer opgebouwd. Na 1650 begon een geweldige bloeiperiode voor de molen, meer nog voor de toegevoegde volmolen als voor de al langer bestaande graanmolen. De watermolen is al sinds 1864 in het bezit van de molenaarsfamilie Biermans.
info: Aan de molen is nu een hotel- restaurant, genaamd de Watermolen. De zaak is uitgegroeid tot een begrip en is gelegen aan Houtum 61.

Paul Keyenberg, "Kinderen proeven hun eigen menu in De Watermolen", Het Nieuwsblad, 18.06.2016.
Foto: RR
Kasterlee -Kinderen hebben in toprestaurant De Watermolen in Kasterlee menu's mogen proeven die helemaal op hen afgestemd zijn. Het restaurant is één van de drie geselecteerde zaken in de wedstrijd 'Kindermenu's met streken'.       
Eerder ging de kinderjury al langs in restaurants Koningsbos en Potiron in Kasterlee. De kinderjury krijgt ook de steun van tv-kokkin Dagny Ros en acteur Mathias T'Syen.
In De Watermolen mochten de kinderen hun oordeel vellen over een 'crazy chicken burger' als hoofdgerecht en 'in your face ice cream' als nagerecht.
De winnaar van deze wedstrijd wordt bekendgemaakt in augustus en mag 1000 euro ontvangen. Dat geld moet wel gebruikt worden om het winnende restaurant nog kindvriendelijker te maken.

"Video: op bezoek aan restaurant De Watermolen (Kasterlee), in de leer bij topchef Matthieu Beudaert (Table d'Amis, in Kortrijk)", Knack - Weekend, 22.10.2016.
In het culinaire tv-programma 'Z-Mastercooks' komen de beste meesterkoks van ons land aan bod die de Belgische gastronomie en haar ingrediënten promoten. Deze week: Dirk Wittebrood en Matthieu Beudaert.
In deze aflevering van Mastercooks brengen we een bezoek aan het gastronomische restaurant in Kasterlee, waar chef Dirk Wittebrood een 'traditionele keuken serveert, maar eentje zoals ze moet zijn', aldus groentechef Frank Fol.

Literatuur

H. Holemans & P.J. Lemmens, "Molens der Noorder- en Oosterkempen", Nieuwkerken, Ten Bos, 1980, p. 46-50;
Frans J.B. Dirks, "Watermolens van de provincie Antwerpen", Antwerpen, 1990, p. 55-60;
Bert Dillis, "De watermolen van Houtem", in: De Belgische Molenaar, LXIII, 1968, nr. 22 (22 nov.), p. 316-317;
J. Van Gorp, "Kasterlee. Geschiedenis, toerisme, folklore, legenden, historische verhalen", Kasterlee, 1946, p. 40-64;
F. Brouwers, "De toekomst van een verleden. Levende molens in de provincie Antwerpen", s.l., Levende Molens Werkgroep Kempen-Antwerpen, (1997);
J. Van Gorp, "De watermolen van Houtem", in: De Belgische Molenaar, jg. 23, nr. 5 (28 jan. 1928), p. 3 en 6;
Paul Hendriks, "De watermolens. 5. Kasterlee", in: P. Hendriks & R. Hoeben, "Provincie Antwerpen. Wind- en watermolens", p. 27;
Em. Luyten, "Kasterlee en zijn watermolen", in: Toerisme Provincie Antwerpen, jg. 12, nr. 1 (15 april 1966), p. 5-6;
"Oude kerkelijke voorwerpen blootgelegd te Kasterlee bij de watermolen", in: De Belgische Molenaar, jg. 60, nr. 6 (22 maart 1965), p. 93;
"De watermolen te Kasterlee", in: De Belgische Molenaar, jg. 34, nr. 47 (25 nov. 1939), p. 568;
Joseph Schobbens, "De watermolen van Kasterlee", in: Les environs d’Anvers: 65 promenades pédestres dans un rayon de 10 kilomètres à partir de l’hôtel de ville, Touring Club de Belgique, Bruxelles, Van Keerberghen, s.d. , p. 241;
"De watermolen van Kasterlee", in: Toerisme provincie Antwerpen: driemaandelijks tijdschrift van de Toeristische federatie van de provincie Antwerpen, jg. 3, 1957, p. 28;
Adolf, C. J. Verdegem, "De oude molens van Kasterlee", Heemkundige Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen, 1995, 200 p., ill.
W. Van Mensel, "Molenaars Biermans", Ons Molenheem (Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem), jg. 1996,  nr. 4, p. 9-13.

Persberichten
Ludo Coenen, "Vistrap achter de watermolen in Kasterlee", in: Thals FM, 20.02.2008
PSL, "De Watermolen verwacht vol restaurant", in: Het Nieuwsblad, 14.12.2007.
HO, "Overheid legt vistrap achter Watermolen", in: De Gazet van Antwerpen, 20.02.2008.
Mami, "Dieven viseren hotel-restaurant De Watermolen", Gazet van Antwerpen, 22.02.2010.
Mph, "Watermolen", Het Nieuwsblad, 22.02.2010.
Paul Keyenberg, "Kleine Nete werd even te groot. Kajakclub Kasterlee met natte voeten", Het Nieuwsblad, 13.11.2010.
PKK, "Vistrap aan Hinnekensbergen is klaar", Het Nieuwsblad, 15.12.2012.
PKK, "Windes uitgezet aan vistrap", 08.02.2013.
WLT, "Het plekje. Kasterlee - Rondom wijst u de weg in eigen streek. De watermolen van Brustele", Het Nieuwsblad, 05.03.2014.
Paul Keyenberg, "Kinderen proeven hun eigen menu in De Watermolen", Het Nieuwsblad, 18.06.2016.
"Video: op bezoek aan restaurant De Watermolen (Kasterlee), in de leer bij topchef Matthieu Beudaert (Table d'Amis, in Kortrijk)", Knack - Weekend, 22.10.2016.


Laatst bijgewerkt: maandag 20 maart 2017
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens