Molenzorg
Opoeteren (Maaseik), Limburg
<p>Volmolen<br />Beelenmolen</p>
Foto: Wim Jans
Naam

Volmolen
Beelenmolen

Ligging Volmolenstraat 11
3680 Opoeteren (Maaseik)

op de Bosbeek
Rozen
kadasterperceel A117


toon op kaart
Geo positie 51.077736, 5.672642
Eigenaar Gert Meurs
Gebouwd 1751 / 1875
Type Onderslag watermolen
Functie Korenmolen
Kenmerken Vroeger volmolen
Gevlucht/Rad Metalen onderslagrad
Inrichting Rad en sluis zijn aan restauratie toe
Toestand Gebouw goed onderhouden; binnenwerk matig; rad en luis aan restauratie toe
Bescherming M: monument, DSG: dorps- en stadsgezicht,
18.11.1993
Molenaar Geen
Openingstijden Molendomein in gebruik als manege en cafetaria, tel. 089 24 73 45
Ten Bruggencatenummer 11880

Beschrijving / geschiedenis

De Volmolen (vroeger ook Houten- en later Beelenmolen genoemd) werd in 1751 opgericht als volmolen. Volgens een beschrijving uit 1807 bezat hij vier volhamers. Kort na 1849 werd de volmolen stilgelegd, aangezien hij technisch achterhaald was geworden.

De Bestendige Deputatie van de provincie Limburg keurde op 14 juni 1848 de vastgestelde pegelhoogte van 0,550 meter goed. De molen werd lange tijd uitgebaat door de familie Beelen. Dochter Maria Beelen huwde voor 1848 met Jacobus Cornelissen. 

Eigenaars na 1840:
- voor 1844: Beelen Maria, weduwe Cornelissen Jacob, landbouwster te Gerdingen
- 1878, erfenis: Cornelissen-Erens Jan (en compagnie), landbouwer te Opoeteren
- 1908, verkoop: Indekeu-Nulens Jacob, brouwer te Neeroeteren
- 1919, verkoop: Cuppens-Flipkens Leonard, molenaar te Opoeteren
- 1965: de weduwe en kinderen
- 1965, verkoop: Cuppens Jacob Henri, Gertrudis Elisabeth, Maria Catharina, Marie Theodora, Josephina Maria, Helena Mathilda, Antonius Lambertus en Albertina Gertrudis
- 1966, verkoop: Geurts-Jans, landbouwer te Neeroeteren
- 1992, verkoop: Meurs Gert
- 2017, verkoop.

De weduwe van Jacob Cornelissen, Maria Beelen,  liet in 1875 op dezelfde plaats een bakstenen graanwatermolen oprichten. Jan Cornelissen-Erens, landbouwer-molenaar, erfde de molen in 1878. Jacob Indekeu-Nulens, brouwer te Neeroeteren, kocht de molen in 1908.
Molenaar Leonard Cuppens-Flipkens kocht de molen in 1919. Na zijn overlijden in 1965 erfden zijn weduwe en kinderen de molen. De landbouwersfamilie Geurts-Jans uit Neeroeteren kocht de molen in 1966 en bouwde twee jaar later een paardenmanège. Sinds 1992 is het molendomein in handen van de huidige eigenaar Gert Meurs.

De watermolen werd in 1993 beschermd als monument en samen met zijn omgeving als dorpsgezicht. Het molendomein wordt momenteel door Gert Meurs gebruikt als manège en cafetaria. Het binnenwerk is nog aanwezig. Het metalen onderslagrad en het sluiswerk zijn aan restauratie toe. Er is een bodemval met een verval van een halve meter.

Het molencomplex werd in 2017 openbaar verkocht aan een particulier.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

<p>Volmolen<br />Beelenmolen</p>

Foto: Donald Vandenbulcke, Staden, 04.06.2010

<p>Volmolen<br />Beelenmolen</p>

Foto: Frans Van Bruaene, Laakdal

<p>Volmolen<br />Beelenmolen</p>

Foto: Frans Van Bruaene, Laakdal, 11.10.2006

<p>Volmolen<br />Beelenmolen</p>

Foto: Frans Van Bruaene, Laakdal, 11.10.2006

<p>Volmolen<br />Beelenmolen</p>

Foto: Mina De Vis

Bijlagen

Persbericht. Peter Costermans, "Manegehouder wacht al 15 jaar op uitspraak over afbraak", in: Het Belang van Limburg, 11.10.2008.
Uitbater Gert Meurs van manege Volmolen in Opoeteren is zijn stallen en cafetaria meer dan moe. Al 15 jaar wacht hij op een definitieve uitspraak van het gerecht over afbraak van de manege.
Nadat hij hoorde dat Stedenbouw nu ook nog cassatie aantekent, ging Gert er onderdoor. "Drie weken zat ik in een psychiatrische instelling. De onzekerheid knaagt zo hard aan me."
"Als ze hier aankomen met bulldozers, zullen ze eerst voorbij mij moeten gaan." Dat zei Gert Meurs in september 2000 in onze krant, nadat de correctionele rechtbank van Tongeren de gedeeltelijke afbraak van de manege had bevolen. Acht jaar later vernietigde het hof van beroep van Antwerpen dat vonnis, maar de strijdlust van de uitbater ging ook kapot in die tijdspanne.
"Op 25 juni dit jaar gaf het hof van beroep ons gelijk over de hele lijn", vertelt de Opoeterenaar. "Stedenbouw had dan nog 30 dagen om naar cassatie te stappen, maar al die tijd hoorden we niets. Ik dacht dat ik eindelijk, na 15 jaar, verlost was, tot ik in september bericht kreeg. Stedenbouw ging toch in cassatie. Ze hadden zo lang gewacht om dat te melden omdat het gerechtelijk verlof was."
Vergunning
Bij het horen van dat bericht knakte er iets, zegt Gert. "Ik heb sindsdien drie weken in een psychiatrische instelling moeten verblijven. De moed is me helemaal in mijn schoenen gezakt. Nu zal ik dus weer moeten wachten op een nieuwe uitspraak."
"Ik eis gewoon duidelijkheid. Dat ze me desnoods zeggen dat ik een deel moet afbreken, dan doe ik het met plezier. Maar wat cassatie ook beslist: zodra de uitspraak er is, verkoop ik hier alles. Ik kan het mentaal niet meer aan om hier te zijn. We mogen het ook niet verkopen vooraleer een definitieve uitspraak valt. Tot dan houdt mijn vriendin de manege en het cafetaria open."
Watermolen
Gert kocht de manege aan de oude watermolen in 1992. "De gebouwen stonden er al sinds 1968, volgens ons volledig vergund. Maar nadat ik zelf een vergunning aanvroeg voor een uitbreiding, begon de miserie. Nochtans ligt de manege helemaal in recreatiegebied."
Dat werd ook door het hof van beroep bevestigd. Wat Gert vooral zwaar op de maag ligt, is de traagheid van de rechtsgang. "Eerst 7 jaar voor de rechtbank in Tongeren, dan nog eens 8 jaar in Antwerpen. Het is toch niet menselijk dat dit zolang aansleept? Ik vind het absurd hoe het er in dit land aan toegaat. Er moet een beslissing genomen worden over mijn leven, en daar wordt nu al vijftien jaar voor getalmd."

Philip Pergens & Raf Vanmechelen, "Storm zorgt vooral voor omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. Beperkte schade in Limburg", Het Nieuwsblad, 29.10.2013.
Hasselt - De Limburgse brandweerkorpsen kregen gisteren ongeveer honderd oproepen voor stormschade. Overal waren er ploegen op de baan en in de meeste gevallen moesten ze uitrukken voor omgevallen bomen, reclameborden en nadarhekken.
(...)
Op het kruispunt van de Bergerstraat en Volmolenstraat op de grens met Opoeteren werd een ramp vermeden. Een oude treurwilg van vijftien meter hoog dreigde op het beschermde Molenhuis te vallen en de boom moest tot op vier meter hoogte gekortwiekt worden.

Peter De Bruyn, "Maaseik. Volmolen in stukjes", Het Belang van Limburg, 03.02.2016.
Foto: Peter De Bruyn.
Maaseik - De Volmolen, de watermolen op de grens van Neeroeteren met Opoeteren, fungeert als decor voor de eerste Molenrout.

PPN, "Manege De Volmolen wordt openbaar vekocht", Het Nieuwsblad, 04.02.2017
De eigenares van de manege is met de noorderzon vertrokken. Foto: ppn.
Maaseik - De failliete manege De Volmolen in Opoeteren (Maaseik) wordt openbaar verkocht. Een datum is nog niet bekend, maar de overburen die een B&B gaan runnen, restaureren onder meer de beschermde watermolen en hebben ook interesse in openbare verkoop van de stallingen.
Manege
De Volmolen in Opoeteren gaat openbaar onder de hamer. De eigenares van het domein, dat naast stallingen een binnenterrein met horecaruimte en een bijgebouw telt, is met de noorderzon vertrokken ...

Literatuur

E. Cuppens, M. Lipkens, M. Orlent m.m.v. T. Dreesen & B. Stoffels, "Opoeteren een dorp aan de Oeter. 100 jaar St.-Dionysiuskerk (1908-2008)", Opoeteren, Geschied- en Heemkundige Kring Utersjank, 2009, 566 p.
Lieven Denewet, "Volmolens voor wol en zeemleder in Vlaanderen en Waals-Brabant. Deel 1. Geografische en chronologische inventaris", Molenecho's, jg. 15, 1987, nrs. 2-3, 158 p. (themanummer).
Lieven Denewet, "Inventaris van de Limburgse watermolens met hun pegelhoogtes (1846-1849)", Molenecho's, 39, 2011, nr. 2
Herman Holemans & Werner Smet, "Limburgse watermolens. Kadastergegevens: 1844-1980", Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem, 1985, p. 63;
Bert Van Doorslaer, "Met de stroom mee of tegen de wind in? Molens in Limburg", Borgloon/Rijkel, Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed, 1996;
"Op weg naar de watermolens in het Oeterdal", Neeroeteren, V.V.V. Oeterdal, s.d.
Geschied- en Heemkundig Tijdschrift Utersjank van Opoeteren.
Peter Costermans, "Manegehouder wacht al 15 jaar op uitspraak over afbraak", in: Het Belang van Limburg, 11.10.2008.
Jo Corstjens , E. Cuppens , Ch. Lecocq ... [et. al]., "Opoeteren : een dorp aan de Oeter : 100 jaar negotische St.- Dionysiuskerk (1908-2008), Opoeteren : Geschied- en Heemkundige Kring Utersjank, 2009. - 566 p. : ill., 30 cm + bladwijzer. (Zie laatste deel van hoofdstuk 1: "Economische bedrijvigheden").

Persberichten
Philip Pergens & Raf Vanmechelen, "Storm zorgt vooral voor omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. Beperkte schade in Limburg", Het Nieuwsblad, 29.10.2013.
Peter De Bruyn, "Maaseik. Volmolen in stukjes", Het Belang van Limburg, 03.02.2016.
PPN, "Manege De Volmolen wordt openbaar vekocht", Het Nieuwsblad, 04.02.2017.


Laatst bijgewerkt: zaterdag 8 juli 2017
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens