Molenzorg
Rillaar (Aarschot), Vlaams-Brabant
Naam

Molen te Leefdaele
Molen te Leefdael

Ligging Molendreef 30
3200 Rillaar (Aarschot)

westzijde
tegenover Diestsesteenweg
op de Motte
kadasterperceel B402
400 m N v.d. kerk


toon op kaart
Geo positie 50.976971, 4.897804
Eigenaar Dora Van Doorne, weduwe van Willy Schroeven
Gebouwd 1378 / 1759
Type Middenslag watermolen
Functie Korenmolen
Kenmerken In de lengterichting van de beek; dak met leibedekking
Gevlucht/Rad Metalen middenslagrad, diameter: 6 m.
Inrichting Nog aanwezig
Toestand Maalvaardig
Bescherming M: monument, DSG: dorps- en stadsgezicht,
11.12.1980
Molenaar Gelegenheidsmolenaars
Openingstijden Op afspraak en op molendagen: tel. 016/50 02 67
Ten Bruggencatenummer 05060
<p>Molen te Leefdaele<br />Molen te Leefdael</p>

Foto: © Molencentrum, Roosendaal (Nederland)  

Beschrijving / geschiedenis

Deze Molen te Leefdaele (te Leefdaal) is een watermolen met metalen middenslagrad (diameter 6 m) op de Motte, op de westzijde van de Molendreef (nr. 30), tegenover de Diestsesteenweg, op 400 meter ten noorden van de kerk van Rillaar.

De molen werd al vermeld in 1378. De molen was toen in het bezit van Jan Van Schoonhoven.

Jan Van Schoonhoven was eigenaar in 1390 en moest dan de leenverheffing betalen.

De molen werd in 1483 verkocht aan het kapittel van de Sint-Pieterskerk in Leuven. Deze bleven eigenaar tot aan de Franse revolutie.

Enkele pachters:
Wouter Lambrecht (1592)
Hendrik Janssens (1738), 200 gulden per jaar
weduwe Janssens (1743, voor 6 jaar), 200 gulden per jaar.

In de Albums van de familie De Croy komt een afbeelding voor uit 1597.

Onder het bewind van Napoleon kwam de molen in handen van de adellijke familie de Trannoy, opgevolgd door de adellijke familie Vittu de Karraoul uit Brest.

De adellijke familie Vittu de Kerraoul verkocht de molen in 1922 aan de molenaarsfamilie Derijck. Het echtpaar Willy Schroeven (1928-2015) en Dora Van Doorne kocht de molen in 1963 aan om hem, na revovatie (1967) te bewonen. Willy Schroeven, een zeer verdienstelijk geschied- en heemkundige die tot ereburger van Aarschot werd benoemd, beijverde sinds 1964 de bescherming van de molen, hetgeen pas in 1980 bekomen werd. Hij liet het molengedeelte in 1992 herstellen.

Het huidig gebouw dateert van 1759, werd in 1913 verbouwd en in 1967 ook ingericht als woning. Het molen- en het woongedeelte zijn evenwel van elkaar gescheiden. Op molendagen wordt de molen opengesteld en er worden ook nog maaldemonstraties gegeven.

Eigenaars:
- 1390: Jan van Schoonhoven
- 1483-1796: kapittel van de Sint-Pieterskerk te Leuven
- voor 1815: de Trannoy baron Adrien Agapite
- voor 1834, eigenaar: de Trannoy-Mertens baron Adrien Agapite, de weduwe, eigenares te Schaarbeek
- 01.01.1892, erfenis: de kinderen (overlijden van de weduwe Mertens van baron Adrien Agapite de Trannoy)
- 28.06.1893, mutatie: Vittu de Kerraoul-Auzanet Adrien Henri Marie, officier te Brest (F)
- 27.09.1916, erfenis: de kinderen: a) Vittu de Kerraoul Simon Alice Marie, ehtgenote de Londen-Hove Gaston Joseph, militair te Brest en b) Vittu de Kerraoul Roger Louis Marie, minderjarige te Portes en Noyul (F) (overlijden van Adrien Henri Marie Vittu de Kerraoul)
- 31.07.1922, Derijck-Schellens Franciscus Emiel, molenaar te Rillaar (notaris Bosmans)
- 03.05.1947, deling: Derijck-Symens (De Rijck-Beerten) Joannes Gustaaf, werkman te Rillaar (notaris Cappuyns)
- 03.01.1963, verkoop: Schroeven Willy Franciscus (°Aarschot 1928 - +Rillaar 2015), leraar te Leuven & Van Doorne Dora (notarsi Rooman)
- 25.09.2015, erfenis: Van Doorne Dora (overlijden van haar man Willy Schroeven)

Lieven DENEWET, Willy SCHROEVEN, Herman HOLEMANS

<p>Molen te Leefdaele<br />Molen te Leefdael</p>

Foto: Robert Van Ryckeghem

<p>Molen te Leefdaele<br />Molen te Leefdael</p>

Foto: Frans Van Bruaene, 28.10.2011

<p>Molen te Leefdaele<br />Molen te Leefdael</p>

Foto: Donald Vandenbulcke, Staden, 06.04.2010

<p>Molen te Leefdaele<br />Molen te Leefdael</p>

Prentkaart. Edit. F. De Blende, Borgerhout. Verzameling Ons Molenheem

<p>Molen te Leefdaele<br />Molen te Leefdael</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

Bijlagen

Persbericht. "Wie woont achter de gevel? Wij wanen ons elke dag aan zee'. Willy en Dora wonen in gerestaureerde watermolen", in: Het Nieuwsblad, 02.08.2008.
Willy Schroeven werd op 26 juli 1928 geboren in Aarschot. Hij is getrouwd met Dora Van Doorne. Hij verhuisde in 1963 naar de Molen te Leefdaele. Hij ijverde sinds 1964 voor de klassering van de molen, wat lukte in 1980. Hij restaureerde de molen in 1992.
'Als we het water tot in onze keuken horen kabbelen, wanen we ons even aan de zee.' Willy Schroeven en zijn vrouw Dora Van Doorne zijn duidelijk gehecht aan hun Molen te Leefdaele. 45jaar geleden kocht het echtpaar de graanwatermolen over de Motte.
Eigenlijk waren Willy Schroeven en Dora Van Doorne helemaal niet op zoek naar een watermolen, maar naar een oude hoeve. 'Mijn vrouw en ik waren zes maanden getrouwd en zochten een eigen stek', herinnert Willy Schroeven zich. 'In die tijd was het in de mode om een oude boerderij te kopen en die te restaureren. Tot ons oog viel op onze molen. Die werd openbaar verkocht en mijn echtgenote en ik hebben het erop gewaagd. Met succes, even later waren we eigenaar van de Molen te Leefdaele. In het dorp werd toen even gefluisterd dat wij de molen wilden omvormen tot een dancing (lacht). Waar dat gerucht vandaan kwam, weet ik niet.'
De graanwatermolen over de Motte was sterk in verval toen Willy en Dora het gebouw kochten. 'We hebben de molen gerestaureerd en ervoor gezocht dat hij weer kon malen. Ook het molenhuis werd gerestaureerd. Elk jaar organiseerden we ook onze Molenfeesten. Dan nodigden we heel het dorp uit. Geen sinecure, want daar kwam al gauw 1.500 man op af. De opbrengst ging telkens naar een goed doel. Enkele jaren geleden zijn we daarmee gestopt, omdat het allemaal wat zwaar werd. We worden een jaartje ouder, nietwaar. De molen is die dag nog wel telkens te bezichtigen. Ook op monumentendag is de molen open voor het grote publiek. Tussendoor krijgen we ook wel telefoontjes van mensen die eens een kijkje willen komen nemen. Dat mag altijd. De scholen uit de buurt maken er haast elk jaar een uitstapje van.'
Veel tijd brengen Willy en Dora niet door in de molen. 'We kennen de molen, hé', klinkt het bij Willy. Bij zijn vrouw Dora klinkt het een beetje anders. 'Toch wel, om te poetsen', grapt ze. 'Het vergt best wat onderhoud. Enkele jaren geleden was dat anders. Toen viel het me op dat die molen veel properder was dan het woongedeelte, hoewel dat vaker gepoetst werd. Erg vreemd, tot mijn oog viel op enkele vleermuizen. Dat vond ik afschuwelijk, dus hebben we meteen iemand gebeld om die diertjes te laten weghalen. Daar heb ik tot vandaag nog steeds spijt van. De vleermuizen aten alle spinnenwebben op. Sinds zij weg zijn, moeten we veel harder ons best doen om alles proper te krijgen (lacht). Maar we willen onze stek voor geen geld van de wereld ruilen, hoor.'
Willy en Dora mogen dan wel niet veel tijd doorbrengen in de molen zelf, toch genieten ze elke dag van het rustgevende geluid dat de molen produceert. 'Luister eens', fluistert Willy. 'Dat kabbelende water. Dora en ik horen dat tot in onze keuken. Een prachtig geluid. Wij wanen ons elke dag aan de zee. En ook het uitzicht is natuurlijk adembenemend. Als we via de achterdeur naar buiten stappen, bevinden we ons meteen op een brugje over de Motte, een bijriviertje van de Demer.'
De geschiedenis van de Molen te Leefdaele gaat heel wat jaren terug. 'De eerste vermelding van de molen dateert van 1378', zegt Willy. De molen was toen eigendom van Jan Van Schoonhoven. In 1483 werd de molen verkocht aan het kapittel van de Sint-Pieterskerk in Leuven om onder het bewind van Napoleon in handen van de Franse familie Vittu de Kerraoul te vallen. Het was uiteindelijk de molenaarsfamilie Derijck die de molen in 1963 verkocht aan Willy en Dora.
'Op vraag van mijn vrouw ben ik in de geschiedenisboeken gaan snuisteren, op zoek naar oude foto's van de molen. In de Albums van de familie De Croÿ heb ik een afbeelding teruggevonden uit 1597. Dat is voorlopig het oudste beeld van onze molen. Zelf hebben we heel lang geijverd om de molen te laten klasseren. In 1980 is dat uiteindelijk ook gebeurd. Terecht, vind ik. Onze Molen te Leefdaele heeft een middenslagrad met een diameter van zes meter. Daarmee is het een van de grootste in Vlaams-Brabant. Het molenhuis zelf is niet geklasseerd.'

Persbericht.  "Schroeven en Coeck ereburgers", in: Het Nieuwsblad, 26.11.2008. (Bron: Passe-Partout)
Rillaar/Aarschot - Willy Schroeven en Adriaan Coeck mogen zich voortaan ereburgers van de stad Aarschot noemen. Vorige zondag, tijdens een academische zitting, vond de officiële aanstelling plaats.
Met de oprichting van het Aarschotse museum voor heemkunde en folklore in de jaren zestig lagen Schroeven en Coeck aan de basis van het huidige Stedelijke Museum. De twee gelauwerden zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde. De twee kenden elkaar al een tijdje als prentkaartverzamelaars toen ze begin jaren zestig meehielpen bij de inrichting van een museum in Aarschot. Daarop werd 'De Vrienden van het Museum' als vereniging gesticht. Omdat de naam nogal eng aandeed, werd die gewijzigd in 'Aarschotse kring voor Heemkunde'. Al vijftig jaar vervullen Willy Schroeven en Adriaan Coeck de functie van voorzitter en secretaris. Schroeven zorgt er bovendien ook zelf voor dat een monument uit de streek toegankelijk is voor het grote publiek. Hij woont in de watermolen 'Te Leefdaele' in de Molendreef in Rillaar. Samen met echtgenote Dora stelt hij de molen jaarlijks open voor geïnteresseerden. Schroeven en Coeck zijn de 21ste en 22ste ereburger van de stad Aarschot. Dit jaar werd ook postuum het ereburgerschap toegekend aan kunstenaar Roland Rens.

Persbericht. "ABC-praatcafé over ‘molenaars'. donderdag 24 september om 19.30 u. in Rillaar", in: www.rlnh.be, 08.07.2009.
De eerste ABC-praatcafés over de Demer en haar vallei waren een succes. Sprekers en deelnemers brachten tal van boeiende verhalen over scheepstrekkers in brouwerij Jack-op in Werchter en over bierbrouwerijen in brouwerij De Loterbol in Diest.
Het volgende ABC-praatcafé vindt plaats op donderdag 24 september om 19.30 u. in Molen te Leefdaele in Rillaar (Molendreef 30). Bewoner Willy Schroeven van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde vertelt er alles over het leven van ‘molenaars'. Daarna leidt hij ons rond doorheen de techniek van de nog levende molen.
Iedereen is van harte welkom op dit praatcafé.
Bij de ABC-praatcafés krijgt u op unieke locaties de gelegenheid om te genieten van verhalen uit het verleden van de Demervallei. De inkom is gratis en inschrijven is niet nodig maar breng gerust uw eigen ervaringen en verhalen mee. Kom zeker eens langs!
Meer info: Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw
M info@rlnh.be of T 016 63 59 54.
Deze ABC-praatcafés zijn een initiatief van de vzw Regionaal Landschap Noord-Hageland en de vzw Vlaams Contactforum voor Erfgoedverenigingen.

Dirk Van de gaer, "Thema van de vier elementen gefocust op de watermolens in Aarschot", Het Nieuwsblad, 11.09.2010. 
Aarschot - Op zondag 12 september 2010 is het terug Open Monumentendag. Aarschot kan in het kader van het thema 'Watermolens' uitpakken met recent gerestaureerde molens.
Aarschot stelt in het kader van de Open Monumentendag op 12 september 2010 van 10 tot 18u haar Aarschotse watermolens open.
Zo kan je de pas geopende 's Hertogenmolens  aan de Demerstraat 1 gaan bezoeken. Er zijn rondleidingen voorzien om 10u, 11u, 15u en 16u. Wie met de wagen komt parkeert best aan het station (op 5 minuten wandelafstand).
In Rillaar kan je  de Molen 'te Leefdaele ' bezoeken in de Molendreef 30. Hier zijn er doorlopend rondleidingen voorzien.
Centraal tussen deze twee molens ligt de Molen van Schoonhoven, Diestsesteenweg 12. Deze recent gerestaureerde molen kan hier op de Open Monumentendag voor de eerste keer bezocht worden. Er worden doorlopend rondleidingen voorzien.
De bezoekers voor deze molen parkeren best de wagen op parking Demervallei (5 à 10 minuten wandelafstand).
Daarnaast presenteert de stad Aarschot ook nog de Laaktentoonstelling aan het Saske, tussen de Pastoor Dergentlaan en Elisabethlaan. Het onthaal en de tentoonstelling over de Aarschotse watermolens vindt plaats in het Stedelijk Museum Aarschot, Elisabethlaan 103.
Bustochten Aarschotse watermolens
Wie mee wil met de bus naar de Aarschotse watermolens kan zich inschrijven in het Stedelijk Museum Aarschot op het nummer  016 56 84 51. Deze twee uur durende tocht
begeleid door stadsgidsen, vertrekt aan het Stedelijk Museum om 10.30u., 13u. en 15.30u. De busdienst is volledig gratis.
Fietstocht 'Langs molens en waters'
Info en startpunt: Stedelijk Museum Aarschot - 016 56 84 51
Moord in de poel
2u. durend spel voor kinderen van 10j. tot 12j., vertrek om 14u. aan het Stedelijk Museum Aarschot
Inschrijvingen en info: Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw - 016 61 92 26
Deze Open Monumentendag in Aarschot is een organisatie van het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw, stad Aarschot en het AGB van de stad Aarschot. De activiteiten die doorgaan in het Stedelijk Museum Aarschot zijn een initiatief van het AGB van de stad Aarschot.

Dirk Van de gaer, "Rillaar ernstig getroffen door watersnood. Update: Wateroverlast in onze regio", Het Nieuwsblad, 14.11.2010.
Aarschot - In Rillaar kregen de bewoners van de Tieltseweg sinds de late namiddag gisteren heel wat last van de overstromende Motte. Een stuk van de Tieltseweg moest dan ook volledig worden afgesloten. Door de snelle interventie en de goede opvolging van de brandweer werd de schade beperkt.
De brandweer heeft sinds gisterennamiddag de handen vol door de overvloedige regen. De Motte brak op diverse plaatsen door in Rillaar, waardoor heel wat tuinen en enkele kelders van bewoners van de Tieltseweg onderliepen. Eén huis kon jammer genoeg niet tijdig gered worden en kreeg water binnen.
De bewoners van de getroffen Tieltseweg waren, niettegenstaande de last door de waterellende, uiterst tevreden over de inzet van de Aarschotse brandweer. Ze brachten deurplaten en zandzakjes naar de bedreigde woningen en plaatsten waterpompen in tuinen en kelders van de bedreigde bewoners. Volgens Yvan Van Aerschot en Vuka Mondi kwamen ze regelmatig hoogte nemen van de evolutie van de watersnood en pasten hun werken hierop aan. Zo werden de afsluitingsborden steeds verschoven volgens de uitbreiding van het water. Nog volgens deze bewoners van de Tieltseweg zou deze wateroverlast ook te wijten zijn aan de waterhoeveelheid die van de Tienbunder komt. Tussen dit gebied en de getroffen straat liggen echter drie waterbekkens voor de opvang van dit water.
Desondanks de duidelijke wegmarekeringen die ze aanbrachten en het toezicht van de politie erop, was er toch een waaghals die met zijn auto de waterrijke Tieltseweg wou doorrijden. Deze wagen staat nu als een eiland in het water. Ook in de omliggende wegen die wat wateroverlast hebben houdt de politie toezicht. Dit om te voorkomen dat de huizen continu met water overspat worden door de chauffeurs die de verbodsborden negeren.
In Aarschot kan het water van de Motte net voorbij de molen van Schoonhoven het waterbufferingsgebied in, wat verderdoor wateroverlast  vermijdt voor de huizen. Ook in Rillaar aan de watermolen wordt het water van de Motte afgeleid naar het wateroverstromingsgebied. In deze situatie wordt weer duidelijk bewezen dat dergelijke voorziene waterbufferzones of overstromingsgebieden van groot belang zijn.
"Het gemeentelijk rampenplan werd gisteren afgekondigd naar aanleiding van de overstroming in Rillaar, maar werd omstreeks 11u vandaag terug opgeheven gezien de betere weersvooruitzichten en de stabilisering van de overstromingen" meldt burgemeester Andre Peeters. "We hebben ook een hele container met zandzakjes naar Rillaar gestuurd, zodat de mensen zich niet meer naar Aarschot moeten verplaatsen indien er extra zandzakjes te verkrijgen. Dit is iets dat we vanuit vroegere ervaringen beslist hebben" voegt Andre Peeters er aan toe. Net als de inwoners van het getroffen gebied in Rillaar heeft burgemeester Peeters alle lof voor de brandweer in verband met hun interventies en inzet. Net gisteren was er het bal van de brandweer, maar de plichtsbewuste dienstverleners hebben zich continu ingezet voor de indijking van het waterprobleem in Rillaar.
Er wordt aangeraden aan slachtoffers van deze wateroverlast om zoveel mogelijk bewijsmateriaal zoals foto's te verzamelen om te gebruiken voor het dossier bij de verzekeringen en/of rampenfonds.

Inge Bosschaerts, "Aarschot wordt Molenstad", Het Nieuwsblad, 07.12.2011.
Aarschot - De stad Aarschot wil zich profileren als molenstad. Ze telt heel wat water- en windmolens en wil dat toeristisch uitspelen. De jongste jaren werden alle molens grondig opgeknapt. De Witte Molen aan de Herseltsesteenweg sluit het rijtje.
Ze noemen zich in de stad vandaag ‘De parel van het Hageland', maar binnenkort verandert dat misschien wel in ‘De molenstad van Vlaanderen'. Want als het aan het stadsbestuur ligt, profileert Aarschot zich in de toekomst als molenstad. Niet verwonderlijk, want de stad telt een tiental nog werkende molens op het grondgebied. De jongste jaren werden alle molens op een grondige opknapbeurt getrakteerd. De restauratie van de vervallen Witte Molen, aan de Herseltsesteenweg, moet dat rijtje sluiten.
De restauratie van de Witte Molen - een van de drie overgebleven gaanderijmolens in Vlaanderen - is opgenomen in het ruimtelijk uitvoeringsplan dat werd opgesteld in het kader van een nieuwe bedrijvenzone op de site rond de molen.
Dat plan biedt het stadsbestuur ook de mogelijkheid onderhandelingen op te starten met de eigenaar van de molen om die te laten restaureren. Daarmee zouden alle molens op het grondgebied van Aarschot opgeknapt zijn.
Het lijstje Aarschotse molens is in ieder geval indrukwekkend. De 'sHertogemolens, een zestiende-eeuws molencomplex over de Demer, vormen natuurlijk hét uithangbord bij uitstek. Zij werden vorig jaar opgeknapt en doen nu dienst als brasserie, hotel en feestzalencomplex van groep The Lodge. De restauratie van de molens viel dit jaar meermaals in de architectuurprijzen. Naast de 'sHertogenmolens werden onder meer ook twee windmolens, de Heimolen in Langdorp en de Moedermeule in Gelrode, plus de watermolen Schoonhoven in Aarschot gerestaureerd.
Toch zijn hier en daar opnieuw kleine ingrepen nodig. Zo wordt er sinds deze week opnieuw gewerkt aan de Moedermeule in Gelrode.
Moedermeule
De molen op de Hondsheuvel lag eerder al eens vier jaar stil door mankementen, maar na de volledige restauratie in 2008 draaide hij weer. Nu is er dus opnieuw een probleem. De zetel van de molen is verzakt. Maandag zijn er onderhoudswerken gestart. Ook de houten vloer, die momenteel bol staat, wordt vlak gelegd. Hier en daar worden ook verstevigingen aan het houtwerk aangebracht. En waar nodig worden schilderwerken uitgevoerd. De werken worden in principe vandaag al afgerond.
Ook aan de Heimolen in Langdorp waren dit jaar nog herstellingswerken nodig. De molen op de Langdorpse heide had immers ongewenste bewoners: de grote klopkever, een houtborend insect. De beestjes tastten de eiken balken in de molen aan. Het houtwerk werd intussen volledig behandeld.
Burgemeester André Peeters (CD&V) ziet het alvast helemaal zitten. ˜We willen van Aarschot een echte molenstad maken. Er zijn weinig steden met zoveel molens, en dan ook nog eens zoveel verschillende molens.

Dirk Van de Gaer, "Open Monumentendag. Molen te Leefdaele in de kijker", Het Nieuwsblad, 28.08.2013.
Het echtpaar Willy Schroeven en Dora Van Doorne ijverde voor de bescherming van de molen. Foto dvg
De stad Aarschot schreef zich dit jaar niet in als deelnemer aan de Open Monumentendag, maar de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde (HAKVH) zorgt toch voor een monument dat het bezoeken meer dan waard is.
Wie kijkt op de lijst van de deelnemende gemeenten en steden op de website van de Open Monumentendag, vindt Aarschot niet terug. De stad schreef zich hiervoor dit jaar niet in. De Heemkundige Kring liet dit niet onbetuigd en dankzij eigenaars Willy Schroeven en Dora Van Doorne en het bestuur van de Kring werd beslist om de Molen te Leefdaele te Rillaar open te stellen voor het publiek op de 25ste Open Monumentendag op zondag 8 september, van 10 tot 18 uur.
‘Dankzij onze bestuursleden en vooral onze erevoorzitter Willy en zijn echtgenote Dora kunnen we het publiek toch verwelkomen in Aarschot tijdens de Open Monumentendag’, zegt voorzitter Johan Breugelmans namens de HAKVH. ‘De plaats van het gebeuren wordt de gerestaureerde Molen te Leefdaele in de Molendreef te Rillaar. Willy en de molenaar staan er voor iedereen paraat om de nodige historische en technische uitleg te geven. Bovendien kan iedereen hier ook genieten van een lekker hapje en een drankje en kijken naar een boeiende tentoonstelling over de Aarschotse monumenten. Wij nodigen dan ook iedereen uit om een bezoekje te brengen aan dit prachtig gerestaureerde monument, de enige maalvaardige watermolen in Aarschot. We zullen er ook onze nieuwe, rijkelijk geïllustreerde brochure over de geschiedenis van de molen voorstellen.’
De Molen te Leefdaele is gelegen aan de Mottebeek. Volgens enkele vermeldingen dateert de molen oorspronkelijk van 1378. Hij was toen in het bezit van Jan Van Schoonhoven. In 1483 werd de molen verkocht aan het kapittel van de Sint-Pieterskerk in Leuven. In 1759 gebeurde de grote restauratie in steen.
Bescherming
De molen hoorde toe aan het hof van Leefdaal, een heerlijkheid met gronden, bossen en cijnzen. Onder het bewind van Napoleon kwam de molen in handen van de Franse familie Vittu de Kerraoul. In 1875 werd de molen hersteld en aangepast. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er Belgische soldaten gekazerneerd. Bij de Duitse aanval hierop werd de molen gespaard. Tot 1921 verhuurde de Franse familie de molen aan plaatselijke molenaars die er het graan van de boeren uit de regio maalden. Heel wat later, in 1963, verkocht de voorlaatste eigenaar, de familie de Rijk, de molen aan het echtpaar Willy Schroeven en Dora Van Doorne. Beiden ijverden vanaf 1964 voor de bescherming van deze watermolen. Dit bleek geen sinecure, want het duurde uiteindelijk tot 1980 voor de bescherming kon verkregen worden. In 1992 werd de molen hersteld en het molenhuis gerenoveerd. Af en toe, bij speciale gelegenheden, wordt deze middenslag watermolen met een diameter van 6 meter opengesteld en in werking gezet. Zo dus ook op de 25ste editie van Open Monumentendag. De ondertussen 85-jarige eigenaar Willy Schroeven, die voor zijn verdiensten op het vlak van heemkunde in Aarschot in 2008 tot ereburger van de stad Aarschot werd benoemd, heet iedereen van harte welkom in zijn molen.

TAB, DVG, Jan Goovaarts, "Maalvaardige watermolen geeft geheimen prijs", Het Nieuwsblad, 07.09.2013.
Rillaar - Molenvrienden komen tijdens de Open Monumentendag ook aan hun trekken op de Molenfeesten in Rillaar. Morgen verwelkomen Willy en Dora Schroeven-Van Doorne geïnteresseerden in hun graanwatermolen in Rillaar.
In samenwerking met de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde bieden ze de bezoeker een bijzondere dag aan. De Molen ‘te Leefdaele’ die dateert uit de veertiende eeuw, zal die dag in werking zijn en opengesteld worden voor het publiek. ‘Het is de enige nog maalvaardige watermolen in Aarschot’, zegt Jan Goovaerts van de heemkring. ‘Zijn waarde is niet te onderschatten in een stad die zich wil profileren als molenstad.’ In 1980 is het molenhuis beschermd als monument. Ook de watermolen en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. Tijdens de rondleiding steek je ook meer op over de geschiedenis van de molen en zijn functies. Er is ook een tentoonstelling over het lokale erfgoed. Even leek het er overigens op dat Aarschot niet zou deelnemen aan de Open Monumentendag omdat het stadsbestuur besloot om niet deel te nemen. Dat is niet omwille van besparingen, zegt schepen van Monumenten Bob Verstraete (Open VLD). ‘Wel gaan we dit jaar werken rond onze monumenten en de nodige onderhoudswerken uitvoeren. Tegen volgend jaar willen we de Open Monumentendag opnieuw goed voorbereiden’.

Dirk Van de Gaer, "Open Monumentendag werd groot succes", Het Nieuwsblad, 09.09.2013.
Aarschot - De Open Monumentendag, die in allerijl door de Hertogelijke Heemkundige Kring van Aarschot werd georganiseerd, werd een grandioos succes. Gastheer en -dame Willy en Dora Schroeven-Van Doorne konden samen met hun collega's van de Kring veel geïnteresseerden rondleiden.
Aarschot ging oorspronkelijk niet deelnemen aan de Open Monumentendag. Net zoals veel omliggende gemeenten had de stad zich niet ingeschreven bij de kandidaten. Volgens heemkundigen nogal bizar, want het was een jubileumeditie, de 25ste, waarbij eigenlijk het thema "The best of" was.
De Hertogelijke Heemkundige Kring van Aarschot sprong dan maar zelf op de kar en kon dankzij de gastvrijheid van het echtpaar Schroeven-Van Doorne toch een Open Monumentendag houden.
Hiervoor werden ze dan ook zeer goed beloond. 'Vanaf tien uur in de ochtend kwam hier voortdurend volk toegestroomd. Het was prettig om te zien dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in onze molen, waar we destijds eigenlijk quasi voor gevochten hebben om het te kunnen bewaren voor de toekomst. We hebben indertijd verscheidene ministers moeten passeren om het gebouw en de molen te laten vrijwaren voor de toekomst, maar als je ziet dat daar zoveel mensen plezier bij hebben, is dat zeker de moeite waard geweest', vertelt de 85-jarige ereburger van de stad Aarschot, Willy Schroeven.

-----------------------------

Overlijdensbericht van Willy Schroeven

In het verleden zocht ik Schoonheid,
Erfgoed was mijn leven,
Nu zoek ik rust in de Stilte.

Bedroefd nemen wij afscheid van
Willy Schroeven
echtgenoot van Dora Van Doorne
Ereleraar Koninklijk Atheneum Aarschot
Stichter-erevoorzitter, Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde
Ereburger Stad Aarschot
Ereteken Gouden Palmen der Kroonorde
Laureaat Jozef Terweduweprijs
Stichtend lid Stedelijke Museumcommissie
Lid Vrienden Grote Trek en Jamboreeband

Hij werd geboren te Aarschot op 26 juli 1928 en is thuis te Rillaar overleden op 25 september 2015, gesterkt door het ziekensacrament.

Wij nodigen u uit om samen met ons, afscheid van hem te nemen tijdens de uitvaartliturgie die zal plaatsvinden op zaterdag 3 oktober 2015 om 11.30 uur in de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk te Aarschot (Jan Van Ophemstraat).
De liturgie zal opgeluisterd worden door sopraan Noëmie Schellens en het strijkkwartet Cara Muse.
Aansluitend volgt de crematie.
De asurne krijgt later een plaats binnen de geborgenheid van zijn vertrouwde omgeving.
Samenkomst en gelegenheid tot groeten achteraan in de kerk vanaf 10.45 uur.
Er is parkeergelegenheid op de speelplaats van het Sancta Maria Instituut, inrit langs de Kardinaal Mercierstraat 10.
Schriftelijke rouwbetuiging: Molen ten Leefdaele, Molendreef 30, 3202 Rillaar

Bron: De Standaard, Het Nieuwsblad

Literatuur

J. Halflants, "De molen te Leefdaal te Rillaar", in: Oost, II, 1964, p. 27-33.
W. Schroeven, "Rillaar in oude prentkaarten", Zaltbommel, 1972.
M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961.
Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1985. Brabantse wind- en watermolens. Deel 5: arrondissement Leuven (M-Z)", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem', 1994, p. 22-23.
J. De Donder, " 'Molen te Leefdaele' te Rillaar, in: Brabant, Tijdschrift voor Toerisme, 1994, nr. 2, p. 12-15.
E. Op de Beeck, "De Aarschotse molens", in: Brabant, Maandelijks tijdschrift van de Toeristische Federatie van de provincie Brabant. Nederlanstalige gemeenschap, Brussel, 1987, nr. 3 (april), p. 37-40.
W. Schroeven, "Een watermolen als woonhuis", in: Ons Heem, jg. XX, 1966, nr. 4 (Hooimaand), p. 175.
Willy Schroeven, "Molen te Leefdaele", Aarschot, Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde, 2013, 32 p.
T.J. Gerits, "Rillaar en zijn verleden", Aarschot, 1972, p. 14.

Persberichten
"Wie woont achter de gevel? 'Wij wanen ons elke dag aan zee'. Willy en Dora wonen in gerestaureerde watermolen", in: Het Nieuwsblad, 02.08.2008.
"Schroeven en Coeck ereburgers", in: Het Nieuwsblad, 26.11.2008.
"ABC-praatcafé over ˜molenaars'. donderdag 24 september om 19.30 u. in Rillaar", in: http://www.rlnh.be, 08.07.2009.
Dirk Van de gaer, "Thema van de vier elementen gefocust op de watermolens in Aarschot", Het Nieuwsblad, 11.09.2010.
Dirk Van de gaer, "Rillaar ernstig getroffen door watersnood. Update: Wateroverlast in onze regio", Het Nieuwsblad, 14.11.2010.
Inge Bosschaerts, "Aarschot wordt Molenstad", Het Nieuwsblad, 07.12.2011.
Dirk Van de Gaer, "Open Monumentendag. Molen te Leefdaele in de kijker", Het Nieuwsblad, 28.08.2013.
TAB, DVG, Jan Goovaarts, "Maalvaardige watermolen geeft geheimen prijs", Het Nieuwsblad, 07.09.2013.
Dirk Van de Gaer, "Open Monumentendag werd groot succes", Het Nieuwsblad, 09.09.2013.


Laatst bijgewerkt: woensdag 12 juli 2017
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens