Molenzorg
Keerbergen, Vlaams-Brabant
<p>Heimolen - II<br />Oude Molen</p>
Foto: Daisy-Donna, 01.04.2007
Naam

Heimolen - II
Oude Molen

Ligging Molenstraat 35
3140 Keerbergen

900 m O v.d. kerk
kadasterperceel G1
51.001779, 4.382891


toon op kaart
Geo positie 51.004879, 4.640987
Eigenaar Gemeente Keerbergen
Gebouwd 1706 / 1722
Type Staakmolen met open voet
Functie Korenmolen
Kenmerken Zadeldak
Gevlucht/Rad Geklinknageld, ca. 24 meter
Inrichting Twee steenkoppels (natuursteen, La Ferté-sous-Jouarre), bollenregulator
Toestand Maalvaardig
Bescherming M: monument,
19.04.1955
Molenaar Luk Kegeleers (tot 2015)
Openingstijden Op afspraak. Info: Gemeente Keerbergen tel. 015/509063

Beschrijving / geschiedenis

De Heimolen van Keerbergen dateert van 1706. Dat jaartal staat in een balk gegrift. Oorspronkelijk stond de molen in het midden van de "Grote Heide", dichter bij Tremelo, naast het latere vliegveld, op een plaats waar hij onvoldoende wind kon vangen en die moeilijk te bereiken was vanuit het dorp. Hij werd in 1722 naar de Molenberg (thans Molenstraat nr. 35) gebracht waar hij nog steeds staat.

De molen was gedurende lange tijd eigendom van de familie van Arenberg die in het Kasteel van Heverlee verbleef. Het molenaarshuis en de molen werden in het begin van de 19de eeuw afzonderlijk verkocht, waardoor de toenmalige uitbater verplicht werd voor zichzelf een nieuw huis te laten bouwen.

Eigenaars na 1830:
- voor 1834, eigenaar: de Jongh-de Termeeren Jan-Baptist Arnold, rentenierster te Brussel
- 16.02.1851, deling: a) Duval de Beaulieu-Dubois de Blancq Adhemar (voor naakte eigendom), rentenier te Brussel en b) de Jongh-de Termeeren Jan-Baptist, de weduwe (voor vruchtgebruik), rentenierster te Brussel (notaris Slavon)
- 16.07.1871, erfenis: Duval de Beaulieu-Dubois de Bianco Adhemar, eigenaar te Cambron-Casteau (overlijden van de weduwe de Termeeren van Jan-Baptist de Jongh)
- 26.01.1915, erfenis: de kinderen (overlijden van Adhemar Duval de Beaulieu)
- 28.12.1923, verkoop: Van Herck-Van Campenhout Désiré Louis, molenaar te Keerbergen (notaris Scheyven en Delwaert)
- 04.10.1959, erfenis: de weduwe en kinderen (overlijden van Désiré Van Herck)
- 03.10.1973, erfenis: de kinderen (overlijden van de weduwe Van Campenhout van Désiré Van Herck)
- 12.06.1975, verkoop: Keerbergen, de gemeente (notaris Van der Perre)

De laatste beroepsmolenaar was Frans Van Herck (1923-2000), zoon van Désiré Van Herck-Van Campenhout. Na de aankoop door de gemeente Keerbergen in 1975 werd hij er de eerste vrijwillige molenaar.

Tot viermaal toe, in 1920, 1926, 1950 en 1955 werd de molen door de bliksem getroffen. Hij had ook te lijden van de twee wereldoorlogen, onder andere toen in 1944 een V1 (vliegende bom) alle leien van het dak afrukte. De molen, die tien ton graan kon bergen, geraakte vervallen. Hij werd als monument beschermd op 19 april 1955 en nog hetzelfde jaar volledig hersteld. De gemeente Keerbergen kocht de molen in 1975 aan van de kinderen van Désiré Van Herck-Van Campenhout. In 2002-2003 werd de molen maalvaardig hersteld door molenbouwer Eric Vanleene uit Pollinkhove. Sinds 2003 wordt de molen af en toe door een vrijwillige molenaar aan het draaien gebracht. Tot 2015 werd deze taak vervuld door Luc Kegeleers. Dat jaar werd hij opgevolgd door Johan Boulanger. Er is wel vrij veel hinder door de omringende bomen.

De prachtige molen heeft twee steenkoppels in natuursteen van La Ferte-sous-Jouarre (F) met pennekeswerk en een bollenregulator. De balken zijn gedecoreerd met spreuken en gedichten van de voormalige molenaars. De zoon en kleinzoon van de laatste beroepsmolenaar Frans Van Herck wonen slechts enkele huizen verder.

In de zomer van 2015 voerde Monumentenwacht Vlaams-Brabant een volledige inspectie uit. Samen met de Johan Boulanger, vrijwillig molenaar sinds 2015, werd een ernstige houtaantasting vastgesteld. (De vorige vrijwillige molenaar, Luk Kegeleers) had daar ook al op gewezen). Eigenlijk is dat niet verwonderlijk. Sinds de grote restauratie van 2003 bleven onderhoudswerken achterwege, buiten de vervanging van de planken van het balkon. De bovenste treden van de trap zijn verrot, de leuning van het balkon en de trap zijn half doorgerot, de tenen van de westelijke meesterband is aan het opkrullen.De molenaar heeft al zandzakken in de molen gelegd in de tegenovergestelde richting om de druk te verminderen. De windplanken zijn verrot. Twee spieën uit de askop vielen al beneden... Hierdoor kon de molen niet draaien en zelfs geen bezoek meer ontvangen tijdens de jaarlijkse druk bijgewoonde molenfeesten op het laatste weekend van juli 2016.

De gemeenteraad keurde op de zitting van 18 april 2016 het bestek voor de aanstelling van de ontwerper goed. Hij zal belast zijn met de opmaak van een beheersplan (voor de komende twintig jaar!), de opmaak van het ontwerp en de leiding van de werken, voor een vermoedelijk geraamd bedrag van 50.000 euro incl. btw. Deze opdracht werd gegund na het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking. Op de gemeentelijke begroting van 2017 werd een bedrag van 200.000 euro voorzien. Het is de bedoeling dat, op basis van het opgestelde beheersplan, het onderhoud stelselmatig in de meerjarenplanning wordt ingeplant.

De Monumentenwacht Vlaams-Brabant maakte op 18 oktober 2016 op enkele balken, zoals de steenbalk, dun Japans papier vast met behangerslijm, om na te gaan of de grote klopgever nog actief is. Als er na enkele maanden kleine gaatjes gedetecteerd worden, is de grote klopkever nog actief. Naargelang de graad van aantasting worden de gepaste maatregelen genomen. Als laatste voorbereidingsstap volgde de resistografie, een techniek om de kwaliteit van het hout te bepalen. Hierdoor werden voldoende diagnostische gegevens verzameld om het restauratie- en subsidiedossier op te stellen

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

<p>Heimolen - II<br />Oude Molen</p>

Foto: François Gijsbrechts, Linkhout

<p>Heimolen - II<br />Oude Molen</p>

Foto: Donald Vandenbulcke, 22.05.2010

<p>Heimolen - II<br />Oude Molen</p>

Verzameling Ons Molenheem

<p>Heimolen - II<br />Oude Molen</p>

Prentkaart Nels. Verzameling Ons Molenheem

<p>Heimolen - II<br />Oude Molen</p>

Prentkaart afgestempeld op 24.10.1955 (coll. Gaston De Clippel, Oudenaarde)

Bijlagen

Intekendatum: 04.05.2001  11 u.
Molen: Keerbergen (Vl.-Brab.), Heimolen - standaard-molen met open voet
Bouwheer: Gemeente Keerbergen
Ontwerper: Architectenbureau P. Gevers, Kasterlee
Opdracht: Restauratie; o/cat. D23, kl. 2; 60 werkdagen
Plaats aanbesteding: Gemeentehuis, Gemeenteplein 10, Keerbergen
Offertes: Vanleene Eric, Lo-Reninge, € 202.418,33
Toewijzing: Vanleene Eric, Lo-Reninge

Persbericht. EVB, "Eerste namen", in: Het Nieuwsblad, 20.05.2009.
Keerbergen - De eerste namen van de traditionele Molenfeesten zijn bekend. P.P. Michiels, Frituur Paula en dj Bobby Ewing treden op zaterdag 25juli op, aan het grasplein aan de Molen in de Molenstraat. Ook op zondag 26 juli worden er activiteiten gepland. (evb)

Werkzaamheden aan de molen, zomer 2008
Op 31 augustus en op 7 september 2008 voerden Luk Kegeleers en Luc Verachtert enkele herstellingen uit aan de houten molen van Keerbergen. De eerste dag werd besteed aan het beter afstellen van het sabelijzer en de haak van het sabelijzer. Het betreft hier gesmede onderdelen van de vang (=remsysteem van de molen). Hiervoor werd enkele dagen te voren het sabelijzer terug recht gesmeed, werd er een nieuwe pin gesmeed en werd de haak op het aambeeld afgerond aan de onderzijde en aan beide puntvormige uitenden werden er weerhaken gekapt om beter in de vangbalk te grijpen. De tweede dag werd gewijd aan herstellingen van het luiwerk (systeem om de zakken op te trekken). Luk maakte op voorhand een ijzeren steun met een bronzen lagerblok en Luc verkleinde op voorhand de loszittende ijzeren ring met 18mm (slijpen en lassen) en de losgekomen aspin werd verhit in een smissevuur en de hoeken werden weerhaakvormig ingekapt.
De dag zelf werd de ring herplaatst en met twee gesmede nagels vastgezet, de aspin werd terug in de luias geslagen en de nieuwe lagering werd aangebracht. De laatste molenrestaurateur had, met uitzondering van twee draadnagels, nagelaten van een serieuze lagering voor deze as aan te brengen. Waar de luias door de molenkast gaat, werd een balk aan weerszijden iets breder uitgekapt, om de luias, die lichtjes krom is, toe te laten om zonder gewring te draaien. De opening in de molenkastbeplanking boven de luias werd ook wat ruimer gemaakt. Tenslotte werd het luizeel (zakkentouw)vervangen door een iets dunner exemplaar, zodat het niet meer van de as loopt als het volledig wordt opgerold. Aan het uiteinde van het luizeel werd het dunnere zakkentouw met houten spanblokje bevestigd met twee oogsplitsen.

Erik Van Eycken, "Opiniestuk. Molenfeesten op 24 en 25 juli", Het Nieuwsblad, 18.07.2010.
Volgend weekend feest Keerbergen: de zoveelste editie van de Molenfeesten is dan een feit. Verenigingen krijgen de kans een cent bij te verdienen, inwoners kunnen gratis naar de concerten van Scala en Wim Leys.
De Molenfeesten is een uitgesproken moment om verenigingen te promoten en te financieren. Daar is niets verkeerds mee. Elke aanwezige amuseert er zich immers kostelijk, het bier vloeit rijkelijk en kinderen kunnen er terecht voor tal van animatie. Maar ook de volwassene wil wat.
Het programma van dit jaar getuigt dan ook van weinig originaliteit. Akkoord, Scala is een naam van formaat. Het koor wandelt Europa af en bekt festival na festival, zaal na zaal vol. Maar is dat wel wat we nodig hebben na klasbakken als Raymond van het Groenewoud en Paul Michiels de afgelopen jaren? Waar is de Rock 'n Roll, waar is de Vlaamse ziel en oerklasse? Waar zijn de meezingers?
De Molenfeesten zijn een groot volksfeest geworden, waar niet alleen het programma maar ook de volkse culinaire mossel met friet belangrijk zijn geworden. En dat is zeker belangrijk. Op zondag 25 juli mag Wim Leys - andermaal - het Vlaanderen Zingt concept inleiden. Zeer leuk de afgelopen jaren, maar misschien tijd voor verandering?
De Molenfeesten zullen ongetwijfeld weer een topper worden. Toch stel ik me de vraag of er qua programma naar volgend jaar toe kan nagedacht worden over een verfrissend collectief dat niet alleen een nichepubliek maar heel Keerbergen aanspreekt. Hopelijk heb ik het verkeerd. Een kopie is nooit evengoed als het originele. Wat gisteren goed was is vandaag oud. Toch zal de molen dit jaar even soepel draaien.

Erik Van Eycken, "Keerbergen feest weer rond Heimolen", Het Nieuwsblad, 28.07.2011.
Keerbergen - De naam Molenfeesten klinkt voor elke inwoner van Keerbergen als muziek in de oren. Het volksfeest bestaat ruim dertig jaar.
Gaby Jansseune (72) was er bij toen in 1979 een feestcomité werd opgericht om de eerste editie van de Molenfeesten te organiseren.
'Niks te vergelijken met de huidige editie, maar ook toen al was het voor de verenigingen een groot feest. Het terrein aan de Heimolen dat grenst aan de sporthal werd toen nog niet gebruikt. Er graasden koeien', zegt hij. 'Alles was geconcentreerd rond de molen. Echte optredens waren er toen niet, behalve demonstraties van verenigingen en typisch Keerbergse ambachten.'
De Molenfeesten vonden destijds plaats in september. 'We waren toen bang dat er geen volk zou komen vanwege de vakantie.' Intussen verhuisde die datum naar het laatste weekend van juli. De afgelopen jaren waren Belgische groepen en artiesten zoals Scala, Raymond van het Groenewoud en Paul Michiels te gast in Keerbergen.
Geen volk
Na het feestcomité dat de eerste edities organiseerde, werd onder impuls van toenmalig schepen Karel Van Rompaey de begin de jaren negentig cultuurraad opgericht. 'Dan kon het echte organiseren pas beginnen', zegt Jansseune. 'Maar al snel merkten we dat de toen betere Vlaamse artiest geen weide kon vullen. Margriet Hermans en Barbara Dex waren populair, maar niet geschikt voor de Molenfeesten. 'We waren voorzichtig en wilden niet te veel geld uitgeven.'
Intussen zijn de Molenfeesten uitgegroeid tot een volks gegeven waar jaarlijks enkele duizenden inwoners voor twee dagen hun thuis vinden. 'Artiesten zoals Johan Verminnen en Raymond hebben daar natuurlijk voor gezorgd', zegt Jansseune. Het programma dit jaar bestaat uit verschillende activiteiten zoals een kinderrommelmarkt, een optreden van Laura Omloop, Café Flamand met Miguel Wiels en Keerbergen Zingt. Alles gaat van start, zaterdag om 16 uur in de Molenstraat. keerbergen.be

Erik Van Eycken, "Fotospecial: Molenfeesten alweer schot in de roos", Het Nieuwsblad, 31.07.2011.
De Molenfeesten in Keerbergen zijn ook in 2011 alweer een groot succes. Vooral Café Flamand met Miguel Wiels en gasten zorgde voor een uitbundige sfeer. evb
Keerbergen - De 32ste editie van de Molenfeesten in Keerbergen kon weeral op veel bijval rekenen. Vooral Café Flamand met Miguel Wiels was een schot in de roos.
De Molenfeesten doen het ondanks de concurrentie met de Jan Primusfeesten in buurgemeente Haacht erg goed. Ook dit jaar gingen ze met brio van start. Zaterdag vond een kinderrommelmarkt plaats samen met een optreden van Laura Omloop.
Enkele uren later mochten Miguel Wiels en Peter Van de Veire het podium betreden voor hun 'Café Flamand', een leuk concept waar Belle Perez, Niels De Stadsbaeder en Kris Wouters ook deel van uitmaakten.
De felgebeerde 'Koester' die in het teken staat van 975 jaar Keerbergen werd net voor het optreden van Café Flamand voorgesteld.
De afsluiter van de avond was De Natte Gazette, een coverband uit buurgemeente Bonheiden. Zondag volgt nog Vlaanderen zingt, met alweer Wim Leys. Bekijk hier alvast de fotospecial van zaterdag.

EVB, "Molenfeesten blijven gratis", Het Nieuwsblad, 10.07.2013.
Keerbergen - De Molenfeesten in Keerbergen op 27 en 28 juli blijven zoals vroeger gratis. Ook dit jaar staat er heel wat op het programma.
Een aantal Keerbergse verenigingen krijgt de kans om tijdens de tweedaagse demonstratiets te geven terwijl andere verenigingen drank en/of eetstanden uitbaten. Op het programma dit jaar staan onder meer de Keerbergse band Mary's Little Lamb en De Corsari's met Roel Vanderstukken.
De Molenfeesten blijven het grootste feest in de gemeente en worden op zondag 28 juli afgesloten met het concept Vlaanderen Zingt en vuurwerk. Heel het weekend is er ook kinderanimatie. 
Zoals elk jaar vinden de Molenfeesten plaats op en rond het grasveld van het Molenveld in de Molenstraat. Meer info via www.keerbergen.be .   

Conny Justé, "Meer dan 30 speciale bieren bij KWB op de Molenfeesten", Het Nieuwsblad (dig.), 22.07.2013.
Keerbergen - Tijdens het weekend van 27 en 28 juli vindt de 32e editie van de Molenfeesten plaats. Het terrein aan de Heimolen wordt dan opnieuw omgetoverd tot een festivalterrein met eet-, drank- en infostanden, demo's van plaatselijke verenigingen, kinderanimatie en uiteraard meerdere sfeerbrengende artiesten op het podium. Ook KWB Keerbergen is weer present en laat de bezoekers proeven van meer dan 30 speciale bieren.
Vrijdag 26 juli 2013 – 19u30 - Bridgeavond
In samenwerking met  de bridge club Keerbergen organiseert KWB Keerbergen een bridge avond aan de molen.
De 31 speciale bieren zijn die avond "in première" al te verkrijgen.
Zaterdag 27 juli 2013 - 15 uur - gratis fietstocht
KWB Keerbergen biedt  een fietstocht aan van +/ anderhalf uur aan een gezapig fietstempo.
Vanaf 14u30 kan men inschrijven in de tent van KWB Keerbergen. Vertrek om 15 uur stipt.
Elke deelnemer ontvangt één kortingsbon van 1 EUR om voor of na de fietstocht in de tent te gebruiken.
Vanaf 14u30 kan men de speciale bieren komen proeven,  de kleintjes kunnen vanaf 16u30 in de tent terecht voor de suikerspinnen.
Zondag 28 juli 2013 - 12 uur- Molenfeestloop
In samenwerking met JCK (joggingclub Keerbergen) is er op zondag om 12 uur een 'Molenfeestloop'.
Inschrijvingen verplicht vanaf 11u30 in de tent van KWB Keerbergen. Vertrek om 12 uur.
Afstand : 2,5 km en 5 km.  Toegang voor alle niveau's (opgelet : het is GEEN wedstrijd - geen tijdsopname)Leden joggingclub en KWB Keerbergen: gratis, niet-leden 1 EUR.
Elke deelnemer (jong of oud) ontvangt één kortingsbon van 1,50 EUR om in de KWB tent nadien iets te drinken.
Douchen kan nadien in de sporthal. Deze is open vanaf 12 uur.
Vanaf +/- 14u30 draait de suikerspin terug. De speciale bieren zijn 'proefbaar' vanaf 11 uur.

Conny Justé, "Mary's Little Lamb op Molenfeesten", Het Nieuwsblad, 26.07.2013.
Keerbergen - Op zaterdag 27 juli speelt Mary’s Little Lamb op de Molenfeesten aan de Heimolen in Keerbergen. (foto Bart Hendrickx)
De Keerbergse band stond vorig jaar ook al op de affiche van dit gratis festival. Ze speelden toen een Johnny Cash-tribute. Voor dit jaar hebben ze een eigen repertoire in petto. Ze stellen er hun allernieuwste eigen nummers voor, als voorsmaakje van hun debuutalbum, waaraan de band op dit moment druk werkt en dat binnen enkele maanden zal verschijnen. Mary's Little Lamb speelt eigenzinnige alternatieve country. Vooral de blazers en de warme zangstem zijn kenmerkend voor hun sound.
Je kan Mary's Little Lamb zaterdag aan het werk zien op de Molenfeesten van 20 tot 21 uur, waar ze het podium delen met o.a. De Corsari's. Info: www. maryslittlelamb.be

CJT, "Verenigingen maken zich klaar voor Molenfeesten", Het Nieuwsblad, 25.07.2014.
Keerbergen - Dit weekend kan men in Keerbergen weer terecht op de jaarlijkse Molenfeesten. Deze feesten zijn voor de Keerbergse verenigingen een ideale gelegenheid om zich eens van een andere kant te laten zien. Zo blijkt onder meer de Keerbergse volleybalclub 'Kevoc' een specialist te zijn in het bereiden van lekkere mosselen, toont de Keerbergse KWB zich als een bier-kenner en komt de Keerbergse KVLV met een origineel ruilinitiatief naar voor.
De mosselen van Kevoc
De Mosseltent van Kevoc, de Keerbergse volleybalclub, is al jaren een vaste waarde op de Molenfeesten. Jaarlijks bieden ze de bezoekers een lekkere portie mosselen aan, met als eye-catcher het groepje mosselkuisers die er onder het toeziende oog van de voorbijgangers twee dagen lang de mosselen aan een gronde poetsbeurt onderwerpen. Ieder jaar gaan ze ook voor een speciale versie van hun 'mosselen spéciale'. 'Met het recente WK voetbal in gedachten, gaan we dit jaar de Zuiderse toer op', aldus Kevoc-voorzitter Johan Van Hemelrijck. 'Venkel en anijs zullen onze bezoekers zeker verrassen. Daarnaast bieden we ook voor het eerst een tapasbordje aan, met allerlei lekkers uit het zuiden op.' Om hun bezoekers beter te kunnen bedienen, heeft de club er dit jaar voor gekozen om op een nieuwe, grotere plaats te staan. 'Men kan ons vinden op de parking van het CLB, aan het begin van het terrein van de Molenfeesten', aldus nog de voorzitter. 'We zijn er klaar voor.' 
De bieren van de KWB
Ook bij de Keerbergse KWB zijn ze er helemaal klaar voor. Zoals gewoonlijk starten zij het feestweekend al op vrijdagavond. Dan wordt er vanaf 19.30 bridge gespeeld, in samenwerking met de Keerbergse Bridgeclub. Zaterdagvoormiddag kan men deelnemen aan een groepsjogging, dit in samenwerking met Joggingclub Dijlevallei, waarna ze om 15 uur verder gaan met hun traditionele fietstocht van ongeveer 25 km in en rond Keerbergen. Het hoogtepunt is echter zoals steeds hun speciale-bieren-tent. 'We hebben weer voor een dertigtal bieren gezorgd', aldus secretaris Ronnie Frans. 'Enkele terugkomers zijn de vele fruitbieren, La Corne, met het speciaal glas, Zeezuiper en ons eigen Molenbier van ’t vat. Enkele nieuwe en, voor de meeste, onbekende bieren zijn drie nieuwe buitenlandse trappisten, Malteni en enkele ‘kaartersbieren’ (Hertenheer, Koekedam,…). Kortom weer dé gelegenheid om het bierlandschap te ontdekken.'.
De ruilbox van de KVLV
Op de hoek van de Molenstraat en de A. Cleynhenslaan zal de KVLV een 'Geef- en Neemkast' installeren. 'Het idee is een mini-versie van het weggeefplein dat al in Kessel-lo en Gent heeft plaats gevonden', verduidelijkt Liliane Goyvaert. 'We wilden met het bestuur eens iets extra uitproberen na een inspiratie-avond. Het is enerzijds leuk en milieuvriendelijk. Je geeft iets weg dat je anders misschien zou in de vuilbak gooien en je doet er iemand anders plezier mee.' Het principe is simpel, mensen die een CD of DVD of sjaaltje willen weggeven komen het gewoon in de kast leggen en bezoekers die iets naar hun zin vinden nemen iets mee.'
En natuurlijk zijn er nog veel meer andere verenigingen te vinden op de Molenfeesten. Vind ze allemaal op zaterdag 26 en zondag 27 juli aan de Molen te Keerbergen.

SPK, "Keerbergen. Jill Peeters doet weerpraatje aan Heimolen", Het Laatste Nieuws, 26.11.2015.
Jill Peeters (links) brengt het weerbericht van aan de Heimolen. Loes Van den Heuvel (tweede van links) en Dirk Vervloesem (rechts) mochten de Keerbergse acties toelichten. - Foto Ponsaerts
VTM-weervrouw Jill Peeters heeft haar weerbericht gisteravond niet vanuit de vertrouwde nieuwsstudio gebracht. Speciaal voor de Rode Neuzen-actie trok de weervrouw voor haar weerpraatje naar de Heimolen in Keerbergen.
"De komende dagen maken we acht speciale weerberichten voor Rode Neuzen Dag", vertelt Peeters. "Ikzelf, maar ook collega's David, Frank en Eva trotseren weer en wind om uit te zenden vanuit een dorp waar vanalles gebeurt voor Rode Neuzen Dag. We bezoeken met het weerbericht de 'warmste' plekken, en brengen de leukste initiatieven voor het goede doel in beeld. Samen met de organisatoren voorspellen we ook aanstormende lokale acties. Daardoor duurt het weerbericht wel dubbel zo lang, maar dat wordt door de weergoden vergeven", knipoogt Jill.
Waarom Keerbergen?
"Erg  leuk om doen allemaal. In de studio kan ik wel tot 2 minuten voor uitzending de weerkaarten nog eens inkijken. Dat lukt van hieruit niet. Maar gelukkig is het weer momenteel zeer voorspelbaar (lacht)."
"Vanwaar Keerbergen? Hier heeft men toch wel bijzondere inspanningen geleverd om van de lokale Rode Neuzen Dag een bijzonder succes te maken", weet Peeters, die in de groene gemeente opgroeide. "We verkochten 1.350 Rode Neuzen en hielden een groot Mosselfestijn. Samen goed voor 5.000 euro", licht Dirk Vervloesem van handelsverbond HaVeK toe. "En daar komt binnenkort ook nog de opbrengst van het Pestitudelied bij", weet Keerbergenaar Loes Van den Heuvel, de meter van de Keerbergse Rode Neuzen-acties. "Dat kan nog altijd voor 1 euro worden gedownload via iTunes. De opbrengst gaat integraal naar het Rode Neuzen Fonds." (SPK)

CJT, "Molen zoekt molenaar", Het Nieuwsblad, 02.06.2015.
Foto: www. molenforum. eu
Keerbergen - Nu de huidige molenaar van de Keerbergse Heimolen heeft laten weten dat hij er mee stopt, is het gemeentebestuur naarstig op zoek naar een vervanger.
De Heimolen: een stukje geschiedenis
De Heimolen van Keerbergen dateert van 1706. Oorspronkelijk stond de molen in het midden van de "Grote Heide", dichter bij Tremelo, naast het latere vliegveld, op een plaats waar hij onvoldoende wind kon vangen en die moeilijk te bereiken was vanuit het dorp. Hij werd daarom  in 1722 naar de Molenberg gebracht waar hij nog steeds staat.  De molen had te lijden van de twee wereldoorlogen, onder andere toen in 1944 een V1 (vliegende bom) alle leien van het dak afrukte.  40 jaar geleden werd hij nog draaiende gehouden door zijn laatste molenaar (molenaar Van Herck). Op 29 april 1955 kreeg de molen het statuut van beschermd monument. .De molen, die tien ton graan kon bergen, geraakte echter door de jaren heen vervallen. Tot hij in 2002-2003 maalvaardig werd hersteld. Sinds 2003 wordt de molen af en toe door een vrijwillige molenaar aan het draaien gebracht.
De molenaar
Onlangs heeft de huidige molenaar van de Keerbergse heimolen, Luk Kegeleers, echter laten weten dat hij ermee stopt. Het Keerbergse gemeentebestuur besliste daarom om via de vzw Levende Molens op zoek te gaan naar een vervanger. ''Gezondheidsproblemen en tijdstekort hebben mij tot die beslissing gebracht', reageerde de molenaar. 'Hierdoor heb ik de molen ook dit jaar, in tegenstelling tot de vorige jaren, nog niet kunnen openen. Alleen vorige zondag was ik er en heb alles ook mooi proper gemaakt voor mijn opvolger.'
De Heimolen: onderhoud nodig
Intussen is ook de molen zelf aan onderhoud toe. 'Het is al geleden van 2003 dat de molen de nodige onderhoudswerken heeft gekregen', aldus burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA). 'Normaal gezien zou de molen om de vijf jaar een laag verf moeten krijgen. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere onderhoudswerken noodzakelijk, zoals het vervangen van planken. De molenaar heeft ons hiervan een lijst bezorgd. Deze werken werden op de planning geplaatst, maar we kunnen niet alles tegelijkertijd doen. Maar het zal zeker gebeuren.' 
Volgens onafhankelijk schepen Tina Somers is het echter vijf na twaalf en is er veel meer nodig dan normaal onderhoud. Zo nam ze het woord houtrot in de mond, en stelde ze dat er grondige vernieuwingswerken nodig zijn om de molen veilig en werkbaar te houden. 
'Het klopt dat de molen dringend aan onderhoud toe is', aldus de molenaar. 'Het enige dat er sinds 2003 is gedaan is de vervanging van de planken van het balkon, omdat het anders te gevaarlijk zou zijn. Maar ook de leuningen en de traptreden moeten dringend aangepakt worden. Ook het wiekenkruis raakt intussen in slechte staat. Ik heb dit allemaal aan de burgemeester laten weten en hij beloofde er iets aan te doen.'
Door het vertrek van de molenaar raakt ook de centrale positie van de molen tijdens diens feesten, de Molenfeesten, een beetje in het gedrang. 'Het is niet zeker of de vzw tegen dan een nieuwe molenaar zal hebben gevonden', aldus nog Kegeleers. 'Ik heb de gemeente wel laten weten dat ik ze in geval van nood nog wel uit die nood wil helpen. Zo wil ik tijdens de molenfeesten ook eventueel gidsbeurten op mij nemen, indien ik niet zelf met vakantie ben. Maar de molen draaiende houden tijdens de feesten, nee, dat zie ik niet zitten, met al die mensen errond. Daar is de molen in een te slechte staat voor.' 

Sven Ponsaerts, “Keerbergen. Monument De Heimolen in verval. Molenaar geeft er de brui aan nadat deel wieken naar beneden valt”, Het Laatste Nieuws, 02.06.2015.
Foto. De hoge, steile trap is door mosgroen levensgevaarlijk. – Ponsaerts
De Heimolen, het bijna 300 jaar oude Keerbergs erfgoedstuk bij uitstek, verkeert in slechte staat. Het monument vertoont zoveel houtrot dat de molenaar aan de alarmbel trekt. "De molen nog laten draaien, is te gevaarlijk", zegt Luc Kegeleers. "Bij het proefdraaien viel onlangs nog een stuk van de wieken naar beneden. Ik stop ermee."
Foto. Molenaar Luk Kegeleers trekt aan de alarmbel: "Ik begrijp niet dat de gemeente - Ponsaerts
Het is niet goed gesteld met een van de meest sprekende monumenten in het Keerbergse patrimonium. De Heimolen langs de Molenstraat vertoont zoveel houtrot dat het monument nog laten draaien onverantwoord is. Dat vindt de molenaar. Luc Kegeleers (43) trok zondag de deur achter zich dicht. "Ik stop ermee. Dat is inderdaad deels uit misnoegdheid, omdat de gemeente de noodzakelijke onderhoudswerken maar niet uitvoert. Het binnenwerk is nog in orde, maar de buitenzijde, waar wind, regen en zon vrij spel hebben, is er erg aan toe. Het hekwerk voor de zeilen en de windplanken van de wieken zijn niet alleen groen uitgeslagen, maar verkeren ook in slechte staat. Ze zijn rot, net als de plankjes die de staartbalk moeten beschermen en de leuningen van trap. De hoge, steile trap zelf is, zeker bij regenweer, levensgevaarlijk. Echt erg is dat de rottingsverschijnselen zich ook al aan de buitenste stutbalken beginnen te vertonen", zegt de misnoegde molenaar.Foto. De Heimolen wordt op verschillende plaatsen aangetast door houtrot. – Ponsaerts
Veiligheidsrisico
Tijdens de Molenfeesten, eind juli, zal de molen om veiligheidsredenen dan ook niet draaien. "Het risico is te groot. Bij het proefdraaien viel onlangs nog een stuk van de wieken naar beneden. Stel je voor dat zo'n stuk hout vanop 25 meter hoogte in volle vaart het publiek wordt in gekatapulteerd... Zoiets kan dramatisch eindigen. Vorig jaar al weigerde ik de molen tijdens de Molenfeesten voor het publiek te openen. De planken van het platform waren immers zo rot dat bezoekers er door dreigden te zakken. Dat probleem is nu verholpen, maar verder is er in de ruim acht jaar dat ik hier molenaar was niks gebeurd", garandeert Kegeleers. "Ongelofelijk dat men zo'n stuk geschiedenis laat verloederen. Van fierheid is weinig te merken."
De 'standaardmolen' die minstens uit 1720 dateert, is nog de enige van zijn soort in de regio. Enkel in Langdorp, Gelrode en Wiekevorst staan er nog gelijkaardige exemplaren. Kegeleers roept het gemeentebestuur, ondanks zijn vertrek, dan ook op de Heimolen te redden van het verval.
"Wat oppervlakkig schilderwerk zal niet volstaan. Een rotte plank valt ook niet meer te schilderen. Zo'n molen vraagt periodiek onderhoud. Als niet snel wordt ingegrepen, dringen er zich bovendien echt grote restauratiewerken op. En restaurateurs vervangen graag originele balken, wat het authentieke karakter hoe dan ook zou aantasten", verzekert Ketelaars. Ook vandalisme is een oud zeer. "Een omheining zou kunnen verhinderen dat de jeugd het monument gebruikt als 'speeltuig' of 'zitbank'."
(Foto) "Rot dit deel door, dan stort alles in mekaar", zegt de misnoegde molenaar Kegeleers. – Ponsaerts
Inhaalbeweging
"Burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA), zelf bevoegd voor Patrimonium, erkent het probleem. "Herstelwerken zijn nodig, maar de molen is niet het enige probleem: de voorbije 15 jaar is er een gigantische achterstand ontstaan in het onderhoud van het gemeentelijk patrimonium. We zijn nu aan een inhaalbeweging begonnen. We doen bijna niks anders dan renoveren: de sporthal, de scholen, het kerkhof,... Ook de molen staat op de lijst van 'nog aan te pakken'."
Onafhankelijk schepen Tina Somers pleit voor een jaarlijks onderhoudsbudget. "Zo kan elk jaar een probleem aangepakt worden zonder dat dit zwaar op het budget hoeft door te wegen. De gemeente kan voor dergelijke onderhoudswerken trouwens subsidies inroepen. Waar wachten ze nog op?"
De gemeente gaat ondertussen op zoek naar een nieuwe molenaar. Kandidaten mogen zich melden.

Conny Justé, “Keerbergen. Oude graanmolen krijgt na dertien jaar verkommeren eindelijk nieuwe restauratie”, Het Nieuwsblad, 20.04.2016.
Burgemeester Dominick Vansevenant aan de Heimolen uit 1706. Foto: jct
Keerbergen - Met een onderhoudsplan voor de komende twintig jaar wil het Keerbergse gemeentebestuur de toekomst van de oude Heimolen verzekeren. Het is al van 2003 geleden dat de molen nog een oplapbeurt kreeg.
Niet alle gemeenten kunnen pronken met een molen uit de achttiende eeuw op hun grondgebied. In Keerbergen is dit wel het geval. Al zag het er naar uit dat dit historische monument zijn strijd tegen de tijd zou verliezen. De oude Heimolen kwam er in 1706 en stond toen op de Grote Heide. In 1722 verhuisde de molen naar zijn huidige locatie in de Molenstraat, omdat hij daar meer wind kon vangen. Veertig jaar geleden stopte de molen met draaien en hoewel hij in 1955 het statuut van beschermd monument kreeg, raakte hij sindsdien gemaakt.
Daarna ging het weer pijlsnel bergaf met de molen.

Sven Ponsaerts, "Heimolen moet weer draaien". Gemeente voorziet 200.000 euro voor restauratie en behoud 300 jaar oude erfgoedparel”, Het Laatste Nieuws, 19.04.2016.
De Heimolen in Keerbergen. - Ponsaerts
De gemeente Keerbergen gaat haar bijna 300 jaar oude Heimolen, hét gemeentelijk monument bij uitstek, eindelijk restaureren. Het Keerbergs erfgoedstuk uit 1720 verkeert dan ook in slechte staat. Na een inspectie door Monumentenwacht wordt er nu 200.000 euro voor de dringendste herstellingen uitgetrokken.
Burgemeester Dominick Vansevenant weet dat het grootste probleem bij de voet van de molen ligt. - Ponsaerts
Onder meer de voormalige molenaar, Luk Kegeleers, opperde het vorig jaar al: de Heimolen langs de Molenstraat in Keerbergen verkeert in een erbarmelijke staat. De molen vertoont zoveel houtrot dat de molenaar er de brui aan gaf en het beheer ervan aan de gemeente teruggaf. Dat het '5 voor 12' is, beseft nu ook de gemeente. Ze maakt versneld werk van een grondige onderhouds- en restauratiebeurt.
"Niet dat de molen op instorten staat, maar een onderzoek van Monumentenwacht heeft vorig jaar inderdaad aangetoond dat dringend onderhoud nodig is", zegt burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA). "Het binnenwerk is eigenlijk nog heel goed, maar aan de buitenzijde vertoont vooral de voet houtrot dat op korte termijn dient aangepakt. En ook de wieken vragen dringend onderhoud. Heel wat houtwerk zal worden vervangen. Nee, een likje verf volstaat écht niet", weet de burgemeester, eveneens bevoegd voor Patrimonium.
De hoge, steile trap is - zeker bij nat weer - levensgevaarlijk. - Ponsaerts
Onderhoudsplan
"Anders dan in het verleden kiezen we niet voor 'oplapwerk', maar gaan we voor een structurele aanpak, met een beheersplan voor de komende 20 jaar. Dat moet een effectief onderhoud op langere termijn garanderen. Een architect en ingenieur van een ontwerpbureau worden met de opstelling ervan belast. Hopelijk kan de voet nog dit jaar worden hersteld."
Opnieuw draaien
Bedoeling is dat het meest sprekende monument in het Keerbergs patrimonium opnieuw kan doen waarvoor het dient: draaien en graan malen. De 'standaardmolen' uit 1720 is bovendien nog de enige van zijn soort in de regio. Enkel in Langdorp, Gelrode en Wiekevorst staan er nog gelijkaardige exemplaren. "Als deel van ons cultureel erfgoed moeten we hem opnieuw openstellen voor bezoekers, en hem weer doen draaien" meent de burgemeester.
Molenaar gevonden
"We hebben ondertussen een andere molenaar gevonden die zich over meerdere molens in Vlaanderen ontfermt. De man is zeer gemotiveerd om hier samen met de gemeente opnieuw een echt pareltje van te maken."
Of de molen tijdens de komende Molenfeesten op 30 en 31 juli zal draaien, durft de burgemeester niet te zeggen. "Als het zover is zullen we met de molenaar bekijken of het veilig is. Vanzelfsprekend kan dat enkel als er daarover voldoende zekerheid bestaat."
Naast de 50.000 euro 'ontwerpkosten' wordt voor de herstellingswerken zelf 150.000 euro in de begroting voorzien. "Veel geld", vindt ook Vansevenant. "Vergelijk het met een wagen die nooit op onderhoud is geweest, en waarvan plots de 'joint de culasse' dient te worden vervangen. Wellicht zal uit de studie ook blijken dat bijvoorbeeld een vierjaarlijkse beitsbeurt en een zesjaarlijkse vervanging van bepaalde wiekonderdelen nodig zijn. Dan zullen we daarvoor natuurlijk ook de nodige budgetten voorzien. Voor al die werken verwachten we van Erfgoed Vlaanderen wel nog subsidies te kunnen ontvangen", aldus nog Vansevenant.

Provincie Vlaams-Brabant, Arrondissement Leuven, Gemeente Keerbergen.
Gemeenteraad dd. maandag 18 april 2016.
Overzichtslijst met beknopte omschrijving.
Openbare zitting. (...)
1 Secretariaat - Notulen van de voorgaande vergadering.
De notulen van de gemeenteraadszitting van 21 maart 2016 worden goedgekeurd.
2 Patrimonium - Ontwerper restauratie Heimolen.
Het bestek voor de aanstelling ontwerper voor de opmaak van een beheersplan, opmaak ontwerp en leiding der werken, voor een vermoedelijk geraamd bedrag van 50.000 euro incl. btw wordt goedgekeurd. Deze opdracht kan gegund worden na het voeren van een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

Provincie Vlaams-Brabant, Arrondissement Leuven, Gemeente Keerbergen.
Gemeenteraad dd. maandag 21 september 2015.
Overzichtslijst met beknopte omschrijving.
Openbare zitting. (...)
6 Cultuur - Toelage Molenfeesten 2015 - Sunshine Senegal.
De raad kent een toelage van 814,50 euro aan Sunshine Senegal naar aanleiding van de Molenfeesten.

CJT, "Keerbergse Molenfeesten: ook de Keerbergse Gympies nemen al bijna 20 jaar deel", Het Nieuwsblad, 27.07.2016.
Foto: Ilse De Smedt
Keerbergen - Dit weekend worden rond de molen weer de Molenfeesten georganiseerd. Heel wat verenigingen nemen al vele jaren deel aan dit succesvolle dorpsfeest. Dit is onder meer het geval voor de Keerbergse gymclub, de Gympies. Zij tekenen al sinds 1997 present. Voorzitster Ilse De Smedt blikt even terug.
“De Gympies doen al sinds 1997 mee aan de Molenfeesten, dus bijna 20 jaar", vertelt Gympies voorzitster, Ilse De Smedt. "Destijds was het wel veel kleinschaliger dan nu. Van het grote podium was toen nog geen sprake. Integendeel, de nieuwste deelnemers zoals wij moesten ‘achteraan’ aansluiten op de grasweide, waar toen veel minder te beleven viel dan rond de molen zelf. Tijdens onze eerste deelname stonden we echt op een uithoek, wel met een paardenmolen naast onze tent. De eerste editie kregen we met heel wat tegenslagen te kampen: door onze late inschrijving konden we nergens nog een deftige tent huren, zodat we ons uiteindelijk behielpen met een lage, donkere legertent, dankzij een van onze leden. Het terrein was nog niet geëgaliseerd, en met de vele ‘putten’ en verzakkingen was het geen sinecure om de tafels comfortabel te schikken. Een beeld dat ons nog lang bijgebleven is: een nagenoeg lege tent zaterdagavond, aanhoudende regen, en medewerkers die dapper greppels groeven om het overtollige water af te voeren… Zondag kwam de zon erdoor en konden we voor het eerst turndemonstraties tonen aan de Molen. Het publiek reageerde heel enthousiast, en de vervelende zaterdagervaring was snel vergeten… Het begin van een lange traditie die tot vandaag standhoudt: in de loop van de jaren werden turndemonstraties gegeven met verende springvloer, airtreck, trampolines, enzovoort. De laatste jaren verzorgt ons vast Demo-team het optreden. Onze deelname aan de Molenfeesten is steeds een blij weerzien met onze leden na 4 weken vakantie, maar ook een toffe ontmoetingsplek met de collega’s van de andere Keerbergse verenigingen.”
Natuurlijk staan de Gympies ook dit jaar weer met hun tent op de Molenfeesten. Naast verse pannenkoeken en ijsjes, zorgen zij ook voor een optreden van het Gympies-demoteam en dit op zaterdag om 17u30 en zondag om 16u30.

Conny Justé, “Keerbergse Heimolen wordt voorbereid op zijn restauratie”, Het Nieuwsblad, 18.10.2016.
Foto: Dominiek Vansevenant
Keerbergen – In april van dit jaar besliste het Keerbergse gemeentebestuur om over te gaan tot een grondige restauratie van de 300 jaar oude heimolen en voorzag daarvoor 200.000 euro in haar budget. Ter voorbereiding van de effectieve restauratie plaatste Monumentenwacht Vlaams-Brabant vandaag op enkele balken Japans papier om na te gaan of de grote klopgever nog actief is.
"Dun papier maakt men aan de balken vast met behangerslijm", legt burgemeester Dominick Vansevenant (N-VA) de techniek uit. "Als er na enkele maanden kleine gaatjes gedetecteerd worden, is de grote klopkever nog actief. Naargelang de graad van aantasting zullen we daarna de gepaste maatregelen kunnen nemen."
Na de truuk met het Japans papier, volgt nog een laatste voorbereidingsstap, de resistografie, een techniek om de kwaliteit van het hout te bepalen. "Zodra dit gedaan is, hebben we voldoende diagnostische gegevens om het restauratie- en subsidiedossier op te stellen", aldus nog Vansevenant, die bij de restauratie op financiële ondersteuning van minister Bourgeois te kunnen rekenen. "De eigenlijke restauratie zal dan waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2017 van start kunnen gaan." Hiermee komt een einde aan de hoop dat de molen bij de volgende molenfeesten, in de zomer van 2017, zou vernieuwd zijn. "Alhoewel dat jammer is, staat nu wel vast dat de volledige restauratie van de molen, die verder gaat dan een cosmetische, er echt zal komen", aldus nog de burgemeester. "Ook nadien zullen we ervoor zorgen dat hij op gepaste momenten het nodige onderhoud krijgt. "Het is de bedoeling dat dit onderhoud stelselmatig in de meerjarenplanning wordt ingeplant, zodat er nooit nog discussie moet zijn of we het onderhouden of niet.", besluit hij.

Literatuur

L. Denewet, "Tien Vlaamse molens ingehuldigd in 2003", Molenecho's, XXXI, 2003, 4, p. 281-296.
E. D(e) K(inderen), "De Heimolen te Keerbergen", in: De Belgische Molenaar, LXXI, 1976, p. 102-104;
W. Nuytemans, "De oude windmolen van Keerbergen", in: Brabant, XIV, 1962, p. 12-13;
E. Van de Velde, "Keerbergen in oude prentkaarten", Zaltbommel, 1972;
E. Van de Velde, "Keerbergen voor de geschiedenis", in: De Autotoerist, 14 juli 1977, p. 468-471;
M.A. Duwaerts e.a., "De molens in Brabant", Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961;
Herman Holemans, "Kadastergegevens: 1835-1985. Brabantse wind- en watermolens. Deel 4: arrondissement Leuven (A-L)", Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem', 1993;
R. Van de Plas, "De 'zingende molenstenen' van de Heimolen te Keerbergen", in: Brabant, tweemaandelijks tijdschrift van de Toeristische Federatie van Brabant, Brussel, 1982, nr. 6, p. 16-19, ill.;
J. Weyns, "Een der allerlaatsten uit de Zuiderkempen: Keerbergse molen in de belangstelling", in: Ons Nieuws, Gezamenlijke titel voor "De Haachtenaar" en "Ons Nieuws", Informatieweekblad, Haacht, jg. 84, 1974, nr. 13 (29 maart), p. 16, ill.;
Cyriel Wellens, "Goltfuspad: te voet van Mechelen over Bonheiden, Rijmenam en Keerbergen naar Haacht", Antwerpen, Vlaamse toeristenbond, VTB-wandelgidsen, 10, 1956, p. 121-124;
Remy de Roeck, "Nog over oude Windmolens", in: Informatiebulletin van de Toeristische Federatie van de provincie Brabant, Maandblad, 10de jaar, 1958, nrs. 8-9, augustus-september, p. 8.
A. De Wachter & J. Vandesande, "Bijdrage tot de toponymie van Keerbergen, Hagok (Haacht), 14 (1999) 110-119.
M. Gypen, "Keerbergen: een overzicht", Hagok (Haacht), 15 (2000), p. 218-233.
P. Sweeck, "Keerbergse en andere zichtkaarten: méér dan foto's...", Hagok, 14 (1999), p. 273-278.

Persberichten
EVB, "Eerste namen", in: Het Nieuwsblad, 20.05.2009.
Erik Van Eycken, "Opiniestuk. Molenfeesten op 24 en 25 juli", Het Nieuwsblad, 18.07.2010.
Erik Van Eycken, "Keerbergen feest weer rond Heimolen", Het Nieuwsblad, 28.07.2011.
Erik Van Eycken, "Fotospecial: Molenfeesten alweer schot in de roos", Het Nieuwsblad, 31.07.2011.
EVB, "Molenfeesten blijven gratis", Het Nieuwsblad, 10.07.2013.
Conny Justé, "Meer dan 30 speciale bieren bij KWB op de Molenfeesten", Het Nieuwsblad (dig.), 22.07.2013.
Conny Justé, "Mary's Little Lamb op Molenfeesten", Het Nieuwsblad (dig.), 26.07.2013.
CJT, "Verenigingen maken zich klaar voor Molenfeesten", Het Nieuwsblad, 25.07.2014.
CJT, "Molen zoekt molenaar", Het Nieuwsblad, 02.06.2015.
Sven Ponsaerts, “Keerbergen. Monument De Heimolen in verval. Molenaar geeft er de brui aan nadat deel wieken naar beneden valt”, Het Laatste Nieuws, 02.06.2015.
Conny Justé, “Keerbergen. Oude graanmolen krijgt na dertien jaar verkommeren eindelijk nieuwe restauratie”, Het Nieuwsblad, 20.04.2016.
Sven Ponsaerts, "Heimolen moet weer draaien". Gemeente voorziet 200.000 euro voor restauratie en behoud 300 jaar oude erfgoedparel”, Het Laatste Nieuws, 19.04.2016.
SPK, "Keerbergen. Jill Peeters doet weerpraatje aan Heimolen", Het Laatste Nieuws, 26.11.2015.
CJT, "Keerbergse Molenfeesten: ook de Keerbergse Gympies nemen al bijna 20 jaar deel", Het Nieuwsblad, 27.07.2016.
Conny Justé, “Keerbergse Heimolen wordt voorbereid op zijn restauratie”, Het Nieuwsblad, 18.10.2016.


Laatst bijgewerkt: zondag 18 december 2016
Stuur uw teksten over deze molen Stuur een (nieuwe) foto van deze molen  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <?=$naam?>, <?=$plaats?>homevorige paginaNaar Verdwenen Molens